Ştiri locale

Workshop teatral și reuniunea membrilor Teatrului Independent Osono la 28 de ani de la inființare

Teatrul Independent „Osonó” împlinește în data de 3 februarie 28 de ani de la înființare, evenimentul fiind marcat prin organizarea unui workshop teatral în Budapesta, dar și o întâlnire a membrilor pe care trupa i-a avut până în prezent.

În cele aproape 3 decenii de activitate, Teatrul a produs 22 de spectacole, dintre care 6 realizate în coproducții cu trupe din Thailanda, Maroc, Budapesta, Italia și România (Sfântu Gheorghe), susținând peste 1.400 de reprezentații în 28 de țări.    

„De la înfiinţare, în 1993, şi până astăzi, Trupa Osonó a avut 180 de membri. În cei 28 de ani de existenţă, Teatrul a produs 22 spectacole, (…) a susţinut 1.443 de reprezentaţii, din care 1.100 în ultimii 10 ani, în 320 de localități din 28 țări, de pe 3 continente. Din cauza pandemiei, premierele din ultimul an au fost anulate iar în locul acestora Trupa a realizat două filme. Până în acest moment, producţiile artistice şi proiectele educaţionale ale Teatrului Independent Osonó au câştigat 53 de premii naționale și internaționale”, a transmis managerul trupei, Fazakas Misi.

Prin performanţele sale, mai ales din ultimii 12 ani, Osonó a reuşit să funcționeze ca un teatru alternativ independent. Astfel, pe lângă producţiile teatrale, a lansat proiecte sociale şi educaţionale pe diverse teme, atât la nivel naţional cât şi internaţional.

„Şi în anul 2021 scopul Trupei Osonó rămâne căutarea şi experimentarea de noi forme de expresie teatrală, prin care să-şi mărească şi să-şi diversifice publicul. Mai precis, programul Trupei se va derula mai ales în Budapesta și va cuprinde reprezentaţii teatrale în formule diverse, de la teatru clasic până la teatru-forum în săli de clasă, tabere şi ateliere destinate tinerilor pasionaţi de teatru, cursuri de formare pentru profesori și workshop-uri de autocunoaștere și dezvoltare a personalității realizate pentru adulți”, a mai transmis managerul trupei.

Osonó a fost fondat în 1993 de Salamon András, liderul Teatrului până în 1998. De atunci și până în prezent, echipa a fost condusă de actorul și regizorul Fazakas Misi.

Pe lângă spectacolele pe care le produce, Teatrul Osonó organizează workshop-uri şi training-uri pentru tineri şi adulţi, iar reprezentaţiile sunt urmate de dialoguri cu spectatorii, cu scopul de a exersa comunicarea pe teme de interes comun.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio