Ştiri

Weekend de septembrie cu temperaturi de vară. Când se schimbă vremea

UPDATE! ANM a emis sâmbătă dimineaţă o informare meteorologică de vreme rea, valabilă de sâmbătă seară până luni seară.

Intervalul : 02 septembrie, ora 18 – 04 septembrie, ora 18
Zonele afectate : conform textului
Fenomene : instabilitate atmosferică şi cantităţi de apă însemnate
Mesaj :

Publicitate

INFORMARE METEOROLOGICĂ

  În intervalul menţionat, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în majoritatea zonelor, începând din vest. Vor fi descărcări electrice frecvente, averse torenţiale, pe arii restrânse grindină şi intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi local 20 l/mp şi izolat 30…40 l/mp.

     Astfel de fenomene se vor semnala la început în jumătatea de vest a ţării, iar din după-amiaza zilei de duminică, 3 septembrie în special în sud, centru şi nord-est.

     Pe parcursul zilei de luni 4 septembrie, va ploua mai ales în jumătatea de nord a teritoriului.

Notă: la sfârşitul acestei săptămâni vremea se va menţine călduroasă în regiunile sudice şi estice, sâmbătă urmând a se înregistra frecvent maxime termice de 32…34 de grade, în timp ce în rest temperaturile vor scădea treptat. Luni, răcirea vremii va continua şi va cuprinde toată ţara.

____________________________________________

Primul weekend de septembrie debutează cu temperaturi ridicate, dar treptat vremea se schimbă, începând cu vestul ţării.

Sâmbătă, vremea va fi călduroasă în special în sudul și în estul țării. Temperaturile maxime se vor încadra între 25 și 31 de grade, mai ridicate în regiunile sudice, unde vor fi frecvent valori de 33…34 de grade și izolat, în Lunca Dunării, 35 de grade. Pe parcursul zilei, cerul va fi temporar noros în zona montană, în vestul Transilvaniei, Crișana și Maramureș unde pe arii restrânse vor fi averse însoțite și de descărcări electrice, în timp ce în restul teritoriului va fi variabil, mai mult senin dimineața. Începând cu orele serii însă, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în jumătatea de vest unde pe arii extinse vor fi averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului; cantitățile de apă vor depăși local 15…20 l/mp și vor fi condiții de grindină. Minimele termice vor fi cuprinse în general între 10 și 20 de grade.

Duminică, vremea va fi în general instabilă. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin înnorări temporar accentuate, averse torențiale, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului ce pot lua aspect de vijelie, la început cu precădere sud-vestul țării și în zonele montane și submontane, iar din a doua parte a zilei și noaptea în special în sud, în centru și în nord-est. Izolat va cădea grindină, iar cantitățile de apă vor depăși local 20 l/mp și izolat 30…40 l/mp. În restul teritoriului astfel de fenomene vor fi pe spații mai mici și la cote mai reduse. Temperaturile vor scădea în vest, în nord-vest și parțial în centru, iar în rest va fi încă o vreme călduroasă; maximele se vor încadra între 21…22 de grade în zonele de deal din Crișana și 33…34 de grade în Muntenia, iar minimele vor fi cuprinse între 9 și 19 grade, ușor mai ridicate pe litoral.

Luni, procesul răcire va contiua și va cuprinde toată țara, astfel că vremea va deveni răcoroasă în regiunile vestice, nordice și centrale. Pe parcursul zilei vor fi înnorări și ploi pe arii relativ extinse în nord, nord-est și centru, unde se vor mai cumula cantități de apă mai însemnate, iar în rest cerul va fi doar temporar noros și ploile izolate. Noaptea cerul va deveni variabil, iar probabilitatea de ploaie va diminua considerabil. Vântul va sufla moderat, cu intensificări locale, îndeosebi la munte și în sudul teritoriului. Temperaturile maxime se vor încadra între 15…16 grade în nordul extrem și zonele depresionare din centru și 26…27 de grade în sud-est, iar cele minime vor fi cuprinse între 7 și 17 grade.

Publicitate
Publicitate
banner we radio