Vreme severă: Localități fără curent, drumuri blocate și copaci doborâți în mai multe zone din țară
Vremea rea a lăsat în întuneric aproape 9.000 de locuinţe din trei judeţe. Cele mai multe, peste 4.600 sunt în judeţul Suceava. Trei drumuri naţionale sunt blocate la această oră, iar pe altele se circulă extrem de greu din cauza vremii nefavorabile. În Suceava, Transrarăul a fost închis preventiv de autorităţi, iar pe un drum judeţean din Maramureş au căzut mai mulţi copaci. Este cod portocaliu de ninsori pentru zona de munte unde ninge viscolit, iar vântul suflă chiar şi cu 120 de kilometri pe oră.
Vasile Panaite, prefectul județului Neamț: În jurul orei 13:00 au fost raportate circa 3.000 de locuințe fără energie electrică. La această oră se intervine masiv. Sperăm că spre seară cât mai multe locuințe să fie racordate la rețea.
În Pasul Tihuța din județul Bistrița-Năsăud, la peste 1.200 de metri altitudine este lapoviță la această oră, dar până acum a nins puternic și se circulă în condiții grele. Poliția verifică dacă mașinile sunt echipate cu anvelope de iarnă.
Sunt probleme pe mai multe sectoare de drum. În Suceava sunt mai multe porțiuni de drum care sunt închise circulației din cauza unor bolovani căzuți pe drum.
În Maramureș au căzut pe carosabil mai mulți copaci. Probleme sunt și în județul Harghita pe drumul național care duce spre Lacul Roșu.
Autoritățile din zonele afectate de vremea severă sunt în alertă și s-au constituit comitete pentru situații de urgență.
Ovidiu Ferenț, prefectul județului Bistrița-Năsăud: Am convocat comitetul județean pentru situații de urgență. Viscolul deja se simte, avem și utilaje și antiderapant, oamenii sunt pregătiți. S-a acționat deja cu sare pentru a preîntâmpina formarea poleiului. Se circula în condiții de iarnă, dar se circulă.
Ing. Alexandru Slavita, şeful Secţiei Drumuri Naţionale Bistriţa-Năsăud: Am chemat în bază patru autobasculante, încărcătorul, autofreza și dacă vremea se va înrăutăți, dacă zăpada va fi mai multă, de mâine aducem și restul de utilaje. Avem 950 de tone de sare din totalul de 2.500 de tone care se consumă în șase luni, cât ține iarna aici în pasul Tihuţa.
30 de oameni din 15 maşini au rămas blocaţi astăzi în zona Cabanei Scărița, pe drumul către Cabana Padiș, după ce un copac a căzut pe şosea din cauza vântului puternic. Drumul a fost deblocat de jandarmii montani care au intervenit de urgenţă.
Jandarmi le recomandă turiştilor care vin la munte să-şi echipeze maşinile cu anvelope de iarnă şi să se îmbrace adecvat. Totodată, îi sfătuiesc să nu se aventureze pe traseele turistice montane deoarece ceața este densă și s-a așternut deja un strat de zăpadă.
Circulaţia rutieră este îngreunată, duminică, pe A1 Sibiu – Deva, din cauza vântului puternic. De asemenea, se circulă în condiţii de iarnă pe mai multe artere, unde intervin utilaje de deszăpezire, iar în judeţul Harghita două drumuri naţionale sunt închise, după ce pe şosea au căzut copaci. Tot din cauza viscolului, au rămas fără energie electrică mii de locuitori din judeţele Suceava, Neamţ şi Mureş.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Harghita a anunţat că începând cu ora 13:30 DN 13B, între Praid şi Joseni, în zona Pasului Bucin, a fost închis din cauza vântului puternic, iar două echipaje de la detaşamentele de pompieri Gheorgheni şi Odorheiu Secuiesc intervin pentru degajarea copacilor căzuţi pe şosea.
Avertizările meteorologice de vreme severă au intrat în vigoare duminică dimineaţă, la ora 10:00, şi vor fi valabile până luni la ora 23:00, interval în care va fi vânt puternic, iar vremea se va răci în toată ţara, în timp ce în vestul, centrul şi nordul ţării vor fi ploi pe arii extinse. În toate zonele montane va ninge şi şi va fi viscol.
Duminică după-amiază meteorologii au emis noi avertizări cod portocaliu de vânt puternic pentru judeţele Alba, Mureş, Timiş şi Arad.