Ştiri locale

Voluntarii Crucea Roşie Covasna, despre experienţa de la graniţa cu Ucraina: „Ne-am întors alți oameni faţă de cum am plecat”

Teamă, dezorientare şi multă tristeţe, sunt cuvintele prin care cei 6 voluntari ai Crucii Roşii Covasna, recent întorşi de la graniţa din Sighetu Marmaţiei, au descris atmosfera de la punctul de trecere a frontierei, acolo unde s-au aflat în ultima săptămână pentru a veni în sprijinul refugiaților ucraineni.

Aventura voluntarilor covăsneni s-a încheiat luni, după 1.176 de ore de voluntariat, timp în care au petrecut zi şi noapte printre cei fugiţi din calea războiului, iar experienţa a fost una de neuitat, povestesc tinerii.

„Atmosfera la graniță a fost de neașteptat, nu știam ce ne așteaptă, în ce stare vine persoana care trece granița, au fost persoane care erau foarte necăjite și speriate și trebuia să le ajutăm cu informații sau cu o vorbă bună, pe lângă pachetele pe care le-am pregătit special pentru ei. A fost o experiență de neuitat, ne-am întors alți oameni faţă de cum am plecat, din mai multe puncte de vedere. Din câte am observat, copiii mici, cei în jurul vârstei e 3 ani, nu prea au înțeles ce se întâmplă în jurul lor. Cei mai mari erau speriați și dezorientați, dar erau foarte recunoscători pentru ceea ce primesc de la noi. Părinți erau foarte triști, dar încercau sa fie puternici pentru copii”, ne-a transmis Sidor Claudia, una dintre voluntarele Crucii Roşii Covasna.

Ajutoarele au continuat să sosească zilnic din diferite colţuri ale ţării, iar printre cei care au susţinut acţiunea voluntarilor Crucii Roşii s-au numărat şi membrii Rotary Club Sfântu Gheorghe, care au alocat 5.000 de lei.

„Voluntarii noștri au efectuat voluntariat 24 de ore din 24 în cortul Crucii Roșii, împărțind încălzitoare pentru piciore și mâini, ceai fierbinte și alte ajutoare (alimente, produse de igienă, apă, etc.), precum şi suport psihologic și sprijin persoanelor venite din Ucraina. Clubul Rotary din Sfântu Gheorghe a susținut acțiunea cu 5.000 de lei, din care am putut oferi încălzitoare pentru picioare și mâini persoanelor venite din Ucraina, iar Crucea Roșie Covasna a contribuit cu 3.000 de lei la această acțiune prin asigurarea de ceaiuri, vitamine, zahăr, pahare, tacâmuri, pături și logistică pentru sortarea, impachetarea si pregatirea materialelor donate (…) Echipa noastră a fost cazată la o pensiune în localitatea Vadu Iza, aproape de Sighetu Marmației”, ne-a transmis coordonatoarea voluntarilor, Opra Zsófia-Szende, care a mai precizat că dacă va fi necesar, voluntarii covăsneni se vor întoarce la graniţă pentru a le oferi sprijin refugiaţilor.

În ceea ce priveşte ajutoarele pe care populaţia le poate dona, coordonatoarea voluntarilor spune că pe lângă alimente, apă, ceai sau cafea, refugiaţii au nevoie şi de medicamente și produse pentru igienă, astfel de ajutoare fiind transportate zilnic spre cei aflaţi în nevoie.

Conform cifrelor oficiale, de la declanşarea războiului şi până marţi, în România au intrat 440.998 de cetăţeni ucraineni prin diferite puncte de trecere a frontierei. Numai marţi, 15.000 de refugiaţi au trecut graniţa, cifra fiind în creştere cu 10% faţă de ziua precedentă, potrivit Poliţiei de frontieră.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio