Ştiri locale

Vizitele pe secțiile de Boli Infecțioase Copii, Pediatrie și Neonatologie ale Spitalului Județean Sfântu Gheorghe, suspendate pe fondul creșterii virozelor și enterocolitelor

Vizitele pe secțiile de Boli Infecțioase Copii, Pediatrie și Neonatologie din cadrul Spitalului Județean Sfântu Gheorghe au fost suspendate, începând cu data de 13 ianuarie, măsura fiind luată pe fondul creșterii cazurilor de enterocolită și a numărului mare de infecții respiratorii din ultima perioadă.

„Dorim să ne informăm pacienții și rudele acestora că începând azi (13 ianuarie 2025), vizitele se sistează la secțiile de Boli Infecțioase Copii, Pediatrie și Neonatologie pe fondul creșterii numărului de cazuri de infecții respiratorii și a cazurilor de enterocolită cu Rotavirus”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Spitalului Județean.

Potrivit reprezentanților instituției, pe parcursul lunii decembrie, la secția de Boli Infecțioase copii au fost internați 14 pacienți cu pneumonie, 10 pacienți cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare și 7 pacienți cu gripă, iar de la începutul acestui an, în atenția medicilor Spitalului Județean au ajuns 4 pacienți cu pneumonie, 3 cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare și un pacient cu gripă. În ceea ce privește cazurile de Rotavirus, numărul copiilor internați cu enterocolită a crescut de la 3 în luna decembrie, la 9 de la începutul acestui an.

La secția de Pediatrie, pe parcursul lunii decembrie au fost internați 41 de pacienți cu pneumonie, 22 cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare, 3 cu simptome de gripă și 13 cu infecție cu Rotavirus, iar de la începutul acestui an au intrat în grija medicilor 3 pacienți pediatrici cu pneumonie și 7 cu infecții acute ale căilor respiratorii.

În ceea ce privește infecția cu Rotavirus, potrivit reprezentanților Spitalului Județean, în timpul verii se efectuează aproximativ 10 teste pe săptămână, în vreme ce în timpul iernii se efectuează aproximativ 44 de teste pe săptămână.

„Anul trecut, în toată luna ianuarie au fost 4 cazuri de Rotavirus, iar anul acesta deja avem 10 cazuri internate”, au transmis reprezentanții unității medicale.

Medicii de familie le recomandă părinților să nu își lase copiii în colectivitate dacă observă semne de boală și să se prezinte la cabinet dacă simptomele se agravează.

„Sunt foarte multe viroze, e și varicelă, sunt și bronșite, foarte multe răceli. Recomandăm evitarea aglomerațiilor, să nu se adune foarte mulți copii în același loc, pentru că e suficient dacă unul dintre ei e bolnav. Le recomandăm părinților ca, în cazul în care văd că este bolnav copilul, să nu îl trimită la școală, la grădiniță, ci să îl țină acasă, iar dacă e mai mult decât o simplă răceală, să îl ducă la medic. Să stea mai mult în aer liber atunci când sunt mai mulți copii, dar să fie îmbrăcați bine, pentru că aerul e mult mai sănătos în exterior decât în încăperile închise. E important să aibă și o alimentație sănătoasă”, ne-a spus președinta Asociației Medicilor de Familie din județul Covasna, medicul Lucia Sereș.

Enterocolita este o tulburare gastrointestinală cu un debut destul de agresiv, manifestat prin crampe intestinale, vomă și scaune moi. Datorită luptei sistemului imunitar cu infecția, febra este și ea un simptom obișnuit, însă este aliatul organismului în lupta cu boala, atrag atenția medicii. Starea generală de rău și durerile musculare sunt și ele frecvent întâlnite.

Enterocolita infecțioasă poate fi determinată de bacterii, ciuperci, paraziți sau virusuri, și se răspândește în mod rapid, în special la copii şi bătrâni.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio