Ştiri

Vineri e Ziua internațională a berii

Ziua internațională a berii este sărbătorită în fiecare an în prima zi de vineri a lunii august, aceasta fiind sărbătorită în 2017 la 4 august. De la prima celebrare în 2008, în orașul american Santa Cruz, din statul California, evenimentul a ajuns în prezent să fie marcat în peste 200 de orașe, potrivit internationalbeerday.com.

Berea este o băutură alcoolică fermentată din cereale, caracterizată prin gustul amar și compusă din patru ingrediente principale: orz, drojdie, apă și hamei. Răcoritoare, de diferite arome și chiar branduri, este consumată încă din vechime, potrivit unor surse care menționează crearea de bere în Mesopotamia, în urmă cu 6.000 de ani. Se vorbește despre o artă antică. La vremea respectivă, sumerienii nu aveau acces la această licoare aurie. Era o băutură divină destinată doar zeiței fertilității. Mult mai târziu, în Evul Mediu, călugării consumau bere mai ales în timpul postului, ca înlocuitor al cărnii. Astăzi, este consumată la nivel mondial.

Publicitate

După cum se menționează pe www.cute-calendar.com, printre scopurile declarate ale Zilei internaționale a berii se numără acela de a “uni întreaga lume sub flamura berii, celebrând berile tuturor națiunilor, împreună, într-una și aceeași zi”.

Ziua internațională a berii este o celebrare care se desfășoară în pub-uri, restaurante, cluburi, fabrici de bere și spații amenajate. Este o zi pentru iubitorii de bere de pretutindeni pentru a fi împreună, pentru a lega prietenii savurând această băutură reconfortantă.

Și la noi sunt organizate diverse manifestări pentru a marca această zi. Astfel, în București iubitorii de bere sunt așteptați pe 5 august, pe terasa Berăriei H, pe marginea lacului Herăstrău, pentru a petrece o seară de pomină în zgomot de halbe ciocnite, alături de un artist plin de voie bună și umor, Vali Crăciunescu, marcând astfel Ziua internațională a berii.

Această zi este, de asemenea, dedicată celor care trudesc tot anul, pentru a asigura consumul de bere și care au făcut din aceasta una dintre cele mai populare băuturi din lume. Berea ocupă a treia poziție în topul mondial al băuturilor, doar apa și ceaiul fiind consumate în cantități mai mari.

Tradiția acestei zile a început când Jesse Avshalomov a convins patronul barului local să declare ziua de 5 august drept Zi a berii. Încă de la începuturile sale, acest eveniment, desfășurat într-o zonă restrânsă la vestul Statelor Unite, a fost popularizat pentru a fi marcat ca o sărbătoare de nivel mondial. Astfel, în următorul an, a fost organizată o campanie de promovare în Marea Britanie și în America de Sud.

Impactul mondial a avut loc în 2011, când a fost creat un site web, care a publicat argumente ce susțineau celebrarea Zilei internaționale a berii. La început a fost folosit un hashtag pe Twitter, care a fost bine primit de către internauți. Prin popularizarea pe rețelele de socializare, evenimentul a fost creat, de asemenea, și pe Facebook. Toate aceste acțiuni au făcut posibilă, în 2011, organizarea a 276 de festivități în 138 de orașe din 23 de țări din întreaga lume, care au fost înregistrate pe pagina www.internationalbeerday.com.

(Agerpres)

Publicitate
Publicitate
banner we radio