Ştiri locale

Vineri e zi de doliu național pentru cultură. „Protest în negru” în fața Prefecturii Covasna    

Angajații instituțiilor de cultură afectate de măsurile de austeritate propuse de Guvern ies în stradă vineri pentru a cere din nou Guvernului să renunțe la proiectul de ordonanță de urgență care ar urma să pună lacătele pe o treime dintre instituțiile din țară. La Sfântu Gheorghe, angajații Teatrului „Andrei Mureșanu” (TAM) vor îmbrăca din nou haine de culoare neagră, în semn de doliu față de „uciderea” culturii, și vor organiza, începând cu ora 11:00, un protest mut în fața instituției în care lucrează, urmând ca manifestarea să se mute în fața Prefecturii Covasna, începând cu ora 11:30.

Și angajații Teatrului „Tamási Áron” au anunțat că vor purta doliu în fața instituției în care lucrează, iar la ora 11:30 vor mărșălui spre clădirea Prefecturii, unde vor continua acțiunea de protest, alături de reprezentanții altor instituții culturale. Aceștia au transmis că manifestări similare vor avea loc în mai multe orașe, urmând să poată fi urmărite live pe pagina de Facebook a teatrului maghiar. La protest vor participa și membrii Ansamblului de Dansuri „Háromszék”, care au transmis că, în forma actuală, proiectul ordonanței de urgență ar avea consecințe catastrofale, iar existența instituțiilor culturale din întreaga țară este pusă în pericol.

„Înmormântăm Cultura așa cum ar urma să o facă efectele Ordonanței!”

Într-o postare pe Facebook, reprezentanții TAM au transmis că vor „înmormânta” Cultura, așa cum ar face-o efectele măsurilor propuse de Guvern, și i-au îndeamnă pe toți cei care doresc să se alăture protestului, să poarte haine de culoare neagră și, eventual, să aducă și o floare.

„Nu lăsați CULTURA să moară! Pregătim un nou protest la nivel național, vineri de la ora 11.00! Angajații tuturor instituțiilor afectate vor ieși o jumătate de oră în fața propriei instituții, la un protest silențios. De la 11.30, toți angajații din Cultură ne prezentăm în fața Prefecturii, unde în fața reprezentanților Guvernului în teritoriu, înmormântăm Cultura așa cum efectele Ordonanței ar urma să o facă! Dacă vor și alți oameni să participe la acest protest – performance, sunt rugați să vină îmbrăcați în negru și poate să aducă și o floare”, au transmis reprezentanții TAM, alături de mesajele „RIP Cultura” și „Nu ucideți cultura”.

Până joi seara, petiția prin care se cere modificarea sau eliminarea dispozițiilor din proiectul de ordonanţă de urgenţă a adunat peste 26.000 de semnături (AICI)

Peste 61% din cele 469 de instituții publice de cultură din țară, printre care și singurul teatru românesc din județul Covasna, vor fi desființate dacă Guvernul va aplica actualele prevederi ale Ordonanței de Urgență privind reducerea cheltuielilor.

Proiectul de ordonanță prevede desființarea posturilor vacante și neocupate, iar instituțiile publice cu personalitate juridică aflate în subordinea instituțiilor locale ar urma să își poată desfășura activitatea doar dacă au peste 50 de posturi aprobate conform legii și efectiv ocupate în structurile organizatorice, altfel riscând să fie comasate sau chiar desființate. Numai la Sfântu Gheorghe, 80 de angajați care lucrează în prezent în cultură, recreere, sau protejarea spațiilor verzi ar urma să își piardă locurile de muncă.

Și Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR) recomandă muzeelor din subordine să-și închidă porțile pentru public până pe 1 septembrie, dacă Guvernul nu renunță la măsurile de austeritate prezentate săptămâna trecută de premierul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Organizația susține că tăierile vor avea efecte dramatice pentru cultura românească și vor provoca „destabilizarea fără precedent a actului cultural de protejare și promovare a patrimoniului cultural mobil și imobil, material și imaterial, respectiv a culturii scrise și a artelor spectacolului.”

Potrivit romania.europalibera.org, rețeaua de infrastructură culturală publică a fost diminuată sistematic începând din 1990. Numărul bibliotecilor publice a scăzut de la 4.458 în 1990, la 1.962 în anul 2021. Similar, numărul așezămintelor culturale din mediul rural a scăzut de la 7.110 clădiri cu funcție de cămin cultural în 1990, la 4.984 de clădiri funcționale în 2020.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio