Sport

VIDEO. România s-a calificat la Campionatul European de fotbal din Germania de anul viitor

România merge la EURO 2024 după victoria 2-1 cu Israel, de sâmbătă seară. Ianis Hagi și George Pușcaș au marcat pentru tricolori. În acest moment, România este prima în Grupa I, cu 19 puncte, Elveția pe locul doi, cu 17 puncte, iar Israel pe locul trei, cu 12 puncte. Urmează ultimul meci din grupă, pe teren propriu cu Elveţia, în care avem nevoie de minim 1 punct pentru a termina grupa pe primul loc.

Meciul cu Israel a avut loc pe Pancho Arena din Felcsut (Ungaria), în Grupa I a preliminariilor EURO 2024. Selecționerul Edward Iordănescu a început în atac cu Ianis Hagi, George Puşcaş şi Denis Drăguş și a optat pentru Horaţiu Moldovan în poartă. Linia de apărare a fost cea obişnuită, cu Raţiu, Drăguşin, Burcă şi Bancu, iar la mijloc a evoluat Răzvan Marin, Sreciu şi Stanciu.

Publicitate

Un moment de împlinire după 8 ani pentru selecționata condusă azi de Edi Iordănescu, care merge la un nou turneu final european, la capătul unei partide cu accente dramatice, în care au marcat Pușcaș și Hagi pentru noi, respectiv Pini Zahavi pentru Israel. În plus, din minutul 84, România a avut un om în minus, după eliminarea stupidă a lui Mihăilă, roșu direct pentru un fault extrem de dur la Turgeman…

Debutul de partidă a fost unul catastrofal pentru echipa noastră, care a cedat un corner în chiar minutul 2, după o eroare de plasament a lui Drăgușin. La corner, după o gafă a lui Pușcaș, care l-a scapăt din marcaj prea ușor pe Zahavi, România a luat gol, Pini Zahavi, golgheterul all-time al naționalei Israelului marcând simplu cu capul din câțiva metri, într-o poartă goală, Moldovan nemaiavând ce face.

Ne-am revenit greu din pumni, am fost câteva minute buimăciți și defazați, dar vestea bună a fost că ne-am revenit rapid ca durată în timp. În chiar minutul 9, după un șut minunat de la distanță semnat de Denis Drăguș, care a nimerit transversala, am reușit să egalăm, după ce același Pușcaș a fost atent și a reluat cu capul cu sete în plasă.

Am început să controlăm bine de tot meciul din punct de vedere tactic și teritorial, am mai lovit o dată bara, prin același Drăguș, șut din 7-8 metri în stâlpul din dreapta al lui Glazer. E drept, și israelienii au avut ocaziile lor, câteva șuturi respinse de Moldovan (prin Gloukh sau Khalaili), dar și o centrare în viteză a lui Dasa în careul mic, la care ne-a stat inima, căci a trecut printre doi jucători în alb-albastru.

S-a terminat cu bine primul mitan, iar România era doar la 45 de minute de o calificare prețioasă la un EURO, după 8 ani de așteptare.

Partea secundă a fost una în care România și-a arătat maturitatea, experiența în joc și până la urmă, la final, și valoarea. Golul de 2-1 a venit în minutul 63, când Ianis Hagi a adus victoria, șut superb de la marginea careului la colțul scurt, șut din două încercări, cel de-al doilea violent și triumfator în poarta lui Glazer.

Am continuat să ratăm ocazii mari, prin Răzvan Marin de exemplu, șut mult peste bara din 10-11 metri, Israelul a încercat să aducă mingea în terenul nostru, să împingă cât mai mult cu liniile lor de forță, însă apărarea noastră și-a făcut bine treaba de fiecare dată.

Mihăilă a părut că poate strica totul în minutul 84, când a intrat criminal la Turgeman, pe glezna acestuia și a primit roșu direct meritat de la centralul francez.

Am rezistat pe alocuri eroic într-un final fabulos, la 30 de ani distanță de la acea calificare minunată de la Cardiff în 1993, când tot un Iordănescu era pe bancă și tot un Hagi era pe teren, un Hagi care și atunci, și acum, marca.

România se califică la EURO după 8 ani, dar, o altă veste bună este că suntem pe primul loc solitar în grupă, cu 19 puncte, căci Elveția nu a putut învinge acasă la Basel pe Kosovo, scor final 1-1. Astfel, marți seara, pe Arena Națională, avem și varianta unui egal pentru a termina pe locul 1 în grupă și a merge astfel în urna a doua la tragerea la sorți.

”Tricolorii” vor participa la al 6-lea Campionat European din istorie, după 1984, 1996, 2000, 2008 și 2016.

Publicitate
banner we radio