Ştiri locale, Video

VIDEO. Placă memorială dedicată Centenarului dezvelită pe clădirea Prefecturii din Sfântu Gheorghe

O placă memorială dedicată Centenarului Marii Uniri, donată de Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, a fost dezvelită miercuri pe clădirea Prefecturii din municipiul Sfântu Gheorghe.

Prefectul Sebastian Cucu a declarat că unul dintre motivele pentru care a considerat oportună montarea acestei plăci este faptul că, deşi ne aflăm în An Centenar, în municipiul Sfântu Gheorghe nu va fi dezvelit niciun monument de for public în cinstea marelui act istoric de la 1918.

Publicitate

Click AICI pentru VIDEO de la dezvelirea plăcii memoriale.

„Celebrăm o sută de ani de la Marea Unire şi am găsit de cuviinţă ca şi acesta să fie unul dintre evenimentele care să cinstească Marea Unire din 1918. Al doilea considerent este acela că în afară de bustul preotului Cerbu de la Întorsura Buzăului şi grupul statuar de la Covasna, care va fi inaugurat vineri şi care îi reprezintă pe Regele Ferdinand şi Regina Maria, din păcate la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe, reşedinţă de judeţ, nu avem un monument de for public care să fie inaugurat în acest an centenar şi să cinstească acest mărit eveniment. Prin urmare, am găsit de cuviinţă să facem noi acest lucru”, a precizat prefectul Sebastian Cucu.

Acesta a ţinut să sublinieze că nu întâmplător placa memorială a fost dezvelită pe 28 noiembrie, pentru că în urmă cu o sută de ani, la această dată, a avut loc un eveniment foarte important – unirea Bucovinei cu România.

„Desigur, în afară de raţiunile despre care am spus vizavi de această placă, este evident şi faptul că ziua de 1 Decembrie 1918 trebuie să rămână vie în memoria tuturor. Nu este o zi în care s-a luat ceva cuiva, ci este o zi în care s-a redat şi românilor libertatea, demnitatea şi dreptul de a fi o singură naţiune între aceleaşi graniţe. Sper ca fiecare, atunci când vom trece pe lângă această placă, să aruncăm ochii spre ea şi să ne rugăm ca ceea ce e scris pe ea să se şi împlinească şi anume ca această zi de 1 Decembrie să fie una nemuritoare”, a mai spus prefectul Sebastian Cucu.

Pe placa memorială sunt inscripţionate cuvintele: „Pentru nemurirea Zilei de 1 decembrie 1918, înfăptuirea visului de aur al tuturor românilor 1918-2018”, alături de sigla Centenarului Marii Uniri.

(Agerpres)

dav

 

Publicitate
Publicitate
banner we radio