Ştiri locale

VIDEO. A fost semnat contractul pentru operarea staţiei de deşeuri de la Leţ

Sistemul integrat de management al deşeurilor (SIMD) va fi pus în funcţiune în vara acestui an, încheind astfel un proces care are durat 10 ani – fapt subliniat în mai multe rânduri vineri, în sala mare de şedinţă a Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, unde a avut loc, după o procedură de selecţie care a durat 374 de zile, semnarea contractului de delegare a serviciului de operare cu ECO Bihor SRL care va gestiona Centrul de prelucrare a deşeurilor de la Leţ.

32 de judeţe din România au elaborat proiecte pentru implementarea cu finanţare europeană a unor SMID-uri, 14 SMID-uri care au beneficiat de finanţare au fost finalizate, Covasna fiind al treilea judeţ unde sistemul poate fi pus în funcţiune.

„Acesta este proiectul cu cea mai mare valoare implementat în judeţul Covasna, vorbim despre un proiect cu o valoare de 20 milioane de euro. Cu excepţia oraşului Baraolt, toate unităţile administrativ-teritoriale sunt beneficiarele proiectului, dar şi acest oraş li se va alătura  într-un termen rezonabil. Proiectul a fost lansat cu o întârziere de peste doi ani, cu greu am văzut finalizarea, dar echipa a avut destulă credinţă şi perseverenţă, astfel că astăzi putem pune punct unui proces lung de zece ani. Bineînţeles, munca nu s-a sfârşit aici, deoarece dorim să extindem sistemul cu fonduri nerambursabile sau cu resurse proprii” – a declarat Tamás Sándor, preşedintele CJ Covasna, totodată mulţumind pentru munca tenace depusă de Henning László, vicepreşedintele CJ Covasna, Ambrus József  director ADI-SMID Covasna, Baki János, seful Unității de Implementare a Proiectului, Domokos Réka, director executiv adjunct CJ Covasna, precum şi de echipa condusă de aceştia.

Într-o ţară normală semnarea unui contract de operare nu reprezintă un moment excepţional, dar, din păcate, în România aceasta este ceva ieşit din comun” – a spus Ambrus József, arătând paradoxurile din sistemul de achiziţii publice. Preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Sistem integrat de management al deșeurilor în județul Covasna” (ADI-SIMD Covasna) a subliniat faptul că punerea în funcţiune a unui astfel de sistem este importantă, în primul rând, din punctul de vedere al durabilității și al protecției mediului, deoarece a fost realizat şi va fi operat conform standardelor europene.

Centrul de prelucrare a deşeurilor de la Leţ a fost inaugurat în toamna anului 2015, aici se află o stație de sortare, o staţie de compostare şi s-au achiziţionat şi utilaje speciale pentru sortarea, transportarea şi prelucrarea deşeurilor, iar unitatea va asigura locuri de muncă pentru cca. 40 de persoane. Terenul, centrul de prelucrare şi, de asemenea, utilajele vor rămâne în proprietatea CJ Covasna, operatorul acestuia fiind ECO Bihor SRL, companie cu o experienţă de peste 10 ani în domeniul gestionării deşeurilor. Dr. Pásztai Zoltán, managerul ECO Bihor, a declarat că în privinţa introducerii tehnologiilor de management al deşeurilor compania este un pionier în România, fiind prima companie cu capital privat care a produs pământ pentru flori din compost organic obţinut din deşeuri organice. Scopul lor este să pună în practică şi aici acest sistem. În vederea dezvoltării durabile, compania funcţionează pe baza unei echipe dinamice şi pe decizii profesionale. Aceasta este politica pe care o vor urma şi în judeţul Covasna, a declarat managerul.

În 6 luni de la semnarea contractului, operatorul are obligaţia de a obţine toate autorizaţiile necesare şi trebuie să pună în funcţiune centrul de prelucrare a deşeurilor, reprezentanţii companiei din Oradea dorind să pună în funcţiune Centrul de prelucrare a deşeurilor de la Leţ în termen de 3-4 luni.

(Biroul de presă al Consiliului Judeţean Covasna)

Publicitate
banner we radio