Ştiri locale

„Vânătoare fără sânge” la Sfântu Gheorghe! Sâmbătă se deschide oficial expoziția fotografului de natură Máté Bence

Sâmbătă, 19 august, de la ora 19:30, în Piața Centrală din Sfântu Gheorghe va avea loc vernisajul expoziției de amploare a fotografului de natură de renume mondial Máté Bence, intitulată „Vânătoare fără sânge”.

Pentru prima dată în România, expoziția va putea fi vizitată la Sfântu Gheorghe în perioada 19 august – 24 septembrie 2023. Expoziția va fi vernisată pe 19 august, la ora 19:30, de către fotografu Máté Bence, senatorul Tánczos Barna, fost ministru al Mediului, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, și directorul Asociației Vadon, Demeter János.

Expoziția „Vânătoare fără sânge” a fost prezentată pentru prima dată la Szeged în 2018, iar de atunci a călătorit prin marile orașe din Ungaria, cu zece expoziții în nouă orașe. În străinătate, a fost expusă mai întâi la Strasbourg, în Franţa, și acum în România, la Sfântu Gheorghe.

Imaginile bogate ale expoziției, care acoperă 18 ani, oferă o experiență vizuală de neuitat pe mai mult de 300 de metri pătrați de sticlă. O mulțime de experimente și o planificare atentă au contribuit la aspectul actual al expoziției, ecranele în formă de U fiind concepute nu numai pentru calitatea fotografiilor, ci și pentru iluminat și design, cu scopul de a surprinde cât mai fidel culorile naturii.

„Dacă mă laşi pe un câmp, eu acolo găsesc frumusețea”, spune Máté Bence, care face fotografii mai ales în apropierea casei sale din Parcul Național Kiskunság. El consideră că este o provocare să reflecte într-o fotografie mirosurile, sunetele și experiențele pe care le trăiește. El crede că perseverența și dorința de a se reînnoi sunt esențiale pentru a deveni un bun fotograf, dar ultimul cuvânt îl are întotdeauna natura, iar norocul joacă un rol important.

Conservarea naturii devine din ce în ce mai importantă la nivel mondial, iar noi, în Transilvania, suntem norocoși pentru că avem o floră și o faună bogată, există încă zone neatinse de om și ecosisteme neperturbate. „Cu cât o țară este mai dezvoltată, cu atât ecosistemul este mai sărac, iar Transilvania are valorile naturale pe care Occidentul și le-ar dori”, a subliniat Máté Bence.

„Suntem întotdeauna oaspeți în natură, nu trebuie să dominăm natura, trebuie să ne comportăm cu umilință, ca parteneri, eu sunt un oaspete în natură și încerc să nu distrug mediul înconjurător cu activitățile mele. Aș vrea să să atrag atenția asupra faptului că există atât de multă frumusețe aici și asupra modului în care putem schimba impactul pe care îl avem asupra mediului”, a declarat fotograful.

Expoziția de amploare de la Sfântu Gheorghe se va încheia cu o conferință susținută de Máté Bence pe 23 septembrie, la ora 18:00, în sala de conferințe a Colegiului „Székely Mikó”. Prelegerea de două ore, plină de glume și autoironie, va oferi publicului o privire în culisele modului în care Bence a devenit unul dintre cei mai buni fotografi de natură din lume.

(Biroul de Imagine şi Comunicare al Primăriei Sfântu Gheorghe)

Publicitate
banner we radio