Ştiri locale

Valoarea amenzilor aplicate de Garda de Mediu Covasna în noiembrie, mai mult decât dublă față de luna anterioară

Valoarea amenzilor aplicate de Garda de Mediu Covasna în noiembrie s-a dublat față de luna anterioară, ajungând la 55.500 de lei în urma celor 8 sancțiuni aplicate, comparativ cu luna octombrie când s-au aplicat 7 sancțiuni în cuantum de 25.000 de lei.

Tot în cursul lunii trecute, comisarii de Mediu au înaintat o sesizare penală către organele de cercetare, pe numele unui localnic din zona cartierului Örkő din Sfântu Gheorghe, după ce, în timpul unui control, s-a constata că acesta incendia mai multe deșeuri, printre care și un frigider vechi.

Publicitate

„Controlul a avut loc în data de 10 noiembrie, iar sesizarea penală am înaintat-o la câteva zile după, când am închis dosarul. Este vorba despre o persoană fizică, dădea foc la un frigider, şi mai erau ceva deşeuri din plastic pe care le-a incendiat lângă. Voia să folosească resturile la fier vechi. Nu a fost dată amendă, am înaintat sesizarea penală, conform OUG 92/2021, potrivit căreia incendierea şi îngroparea deşeurilor se sancţionează cu închisoare de la 3 la 5 ani sau cu amendă penală, în funcție de ce stabileşte procurorul”, ne-a declarat comisarul-șef al Gărzii de Mediu Covasna, Lucian Cândea.

Potrivit unui comunicat al instituției, de la începutul acestui an, valoarea totală a amenzilor aplicate de autorităţile de Mediu se ridică la peste 767.000 lei, iar activitatea a 7 firme a fost suspendată. Principalele nereguli se referă la lipsa sau nerespectarea actelor de reglementare din punct de vedere al protecției mediului; neasigurarea colectării separate a deşeurilor; neluarea măsurilor de prevenire, eliminare sau reducere a impactului asupra mediului înconjurător, respectiv lipsa evidenţei gestiunii deşeurilor.

„Ca urmare a acţiunilor de control realizate, au fost aplicate 90 sancțiuni principale, respectiv: 29 avertismente şi 61 amenzi contravenționale, în valoare totală de 767.400 lei. Totodată, a fost suspendată activitatea a şapte societăți, a fost înaintată o sesizare penală către organele de cercetare (pentru incendiere deşeuri) şi o propunere de suspendare a actelor de reglementare. Inspecțiile realizate au avut ca prioritate verificarea sesizărilor, a respectării condițiilor impuse în actele de reglementare şi a măsurilor impuse cu ocazia controalelor anterioare”, transmit reprezentanții Gărzii de Mediu Covasna.

Aceeași sursă precizează că în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie au fost derulate în total 289 de inspecții neplanificate, 59 de inspecții planificate tematic şi 7 inspecţii planificate. Dintre acestea, 47 au fost în urma unor sesizări, 8 în urma autosesizării, 109 pentru verificarea respectării condițiilor prevăzute în actele de reglementare, 3 pentru investigarea unor accidente sau incidente cu impact asupra mediului, 5 pentru verificarea realizării măsurilor impuse anterior, 59 dispuse de Comisariatul General, iar 53 au fost derulate împreună cu alte instituţii cu atribuţii de control.

Numai pe parcursul lunii trecute, comisarii de Mediu au derulat 40 de inspecții pe raza județului Covasna.

(Ioana Ardeleanu) 

Publicitate
Publicitate
banner we radio