Ştiri locale

Vacanță „altfel” pentru elevii și preșcolarii din Sfântu Gheorghe – Sepsi TeleTár organizează „Casa de jocuri tehnice Puskás Tivadar”

Vineri, elevii și preșcolarii încheie primul modul al anului școlar și intră timp de o săptămână în vacanța de toamnă, iar Sepsi TeleTár – depozitarul instrumentelor de comunicare deținute de Asociația Patrimoniului Telecomunicațiilor din Ţinutul Secuiesc – și-a propus să îi țină departe de jocurile pe calculator și să îi încurajeze să se implice mai degrabă în activități interesante și practice.

Timp de 3 zile, între 25 și 27 octombrie, la etajul 2 al fostei Fabrici de Țigarete va fi organizată „Casa de jocuri tehnice Puskás Tivadar”, unde vizitatorii vor putea afla informații despre laureații români și maghiari ai Premiului Nobel, vor putea stabili contacte radio cu tineri din alte țări, vor avea ocazia să încerce echipamente tehnice vechi și vor putea vizita studioul fostei televiziuni locale.

Publicitate

„Ne propunem să îi ținem departe pe copii de calculator sau de telefonul mobil și să le oferim activități interesante, utile și practice într-un mod organizat, sub supravegherea unor profesioniști”, a declarat Tóth-Birtan Csaba, președintele Asociației Patrimoniului Telecomunicațiilor din Ţinutul Secuiesc.

Potrivit organizatorilor, elevii vor învăța, printre altele, cum să construiască un claxon pentru bicicletă, cum să încarce un telefon mobil în natură atunci când nu au sursă de curent, sau cum să trimită un mesaj în codul Morse. De asemenea, vor putea testa centrala telefonică a inventatorului maghiar Puskás Tivadar (realizatorul primei centrale din lume, în 1877), sau vor putea participa la o „vânătoare de vulpi” (radiolocație).

Activitățile vor avea loc marți, miercuri şi joi, între orele 10:00-17:00, iar accesul este gratuit.

Muzeul TeleTár reuneşte peste 3.500 de dispozitive tehnice, majoritatea vechi dar funcţionale, pe care Asociația Patrimoniului Telecomunicațiilor din Ţinutul Secuiesc le-a primit, în mare parte, sub formă de donație din partea inginerului Csáky Ernő, membrii Asociaţiei asumându-și rolul de a le conserva şi proteja.

La evenimentul organizat de Sepsi TeleTár, cu sprijinul Primăriei Sfântu Gheorghe, va participa și Clubul de Radioamatori Puskás.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio