Ştiri locale

USR Covasna şi-a prezentat candidaţii la locale: Dulányi-Balogh Szilárd la Primăria Sfântu Gheorghe, Marius Popa la Consiliul Judeţean

USR Covasna și-a prezentat, miercuri, candidații pentru alegerile locale din data de 9 iunie, președintele formațiunii județene, Dulányi-Balogh Szilárd, fiind candidatul desemnat în cadrul Adunării generale pentru funcția de primar al municipiului Sfântu Gheorghe, dar și cel care deschide lista pentru Consiliul Local. Pe locul doi se află Radu Matei, de profesie arhitect peisagist, urmat de Marius Popa și Ovidiu Kövér – antreprenori locali, Larisa Dumitrache – arhitect construcția orașelor și Răzvan Macovei – economist.

Președintele USR Covasna a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că lista candidaților pentru Consiliul Local Sfântu Gheorghe a fost concepută astfel încât „să servească comunitatea locală, atât din punct de vedere juridic, cât și din punct de vedere economic, urbanistic și peisagistic”. Potrivit acestuia, campania USR Covasna va fi una „curată, constructivă, fără promisiuni deșarte și fără idei demne de filmele science-fiction”.

„Avem nevoie de o viziune integrată de dezvoltare a orașului pe termen lung, elaborată cu participarea tuturor actorilor locali și implementată participativ, care ghidează deciziile urbanistice și proiectele de infrastructură. În jurul acestei idei ne-am construit și echipa de consilieri locali: Radu Matei – arhitect peisagist, Marius Popa – antreprenor local, Kövér Ovidiu – antreprenor local, Larisa Dumitrache – arhitect construcția orașelor, Răzvan Macovei -economist. Noi propunem locuitorilor un oraș în care fiecare cetățean este pus în centrul tuturor deciziilor. O viziune care pune cetățeanul în centru și construiește în jurul acestuia un ecosistem de servicii de calitate și infrastructură funcțională. Ca jurist, am învățat că lecțiile cele mai valoroase vin din experiențe, din încercări și din greșeli. Am învățat să ascult, să observ și să înțeleg nevoile celor din jurul meu. Aceste lecții m-au ghidat și mă vor ghida în fiecare decizie pe care am luat și o voi lua. Nu pot fi in schimb nici ipocrit și să nu recunosc pașii făcuți de Sfântu Gheorghe în direcția dezvoltării înspre un oraș european. Ce simt eu, că sunt lucruri de îmbunătățit și lipsesc din Consiliul Local Sfântu Gheorghe, sunt voci apăsate de tip argumentativ, și noi putem fi aceea voce. Idei constructive avem, dar lipsește pasul decisiv, trebuie să convingem electoratul să ne voteze, și vom face acest lucru ducând o campanie curată, constructivă, fără promisiuni deșarte, fără idei demne de filme de science-fiction. Vom considera această campanie un concurs de proiecte, și ne vom axa mult pe ideile noastre privind dezvoltarea municipiului. Vom face o campanie constructivă”, a spus președintele USR Covasna, Dulányi-Balogh Szilárd.

În ceea ce privește candidatura sa la funcția de primar al municipiului Sfântu Gheorghe, acesta a declarat că este cea mai mare responsabilitate de la intrarea sa în politică. Dulányi-Balogh Szilárd a fost ales pentru prima oară în fruntea USR Covasna în 2019, pentru un mandat de doi ani, iar în iunie 2021 a fost ales în funcția de președinte al organizației județene USR PLUS. În  luna martie a aceluiași an a fost numit și subprefect al județului Covasna, funcție pe care a ocupat-o timp de 6 luni.   

„În 17 ianuarie, Adunarea generală din Sfântu Gheorghe m-a desemnat pe mine să fiu candidatul pentru Primăria municipiului Sfântu Gheorghe și să deschid lista de Consiliu Local. Pentru mine va fi, poate, cea mai mare responsabilitate de când am intrat în politică în 2016, în primul rând pentru că nu vreau să-mi dezamăgesc colegii, iar în al doilea rând, pentru că vreau să și performez. Sunt un om orientat pe performanță, și nu mă las nici în ruptul capului până nu reușesc să ajung la țelul meu și la țelul nostru comun”, a spus Dulányi-Balogh Szilárd.

Marius Popa, candidatul la președinția CJ Covasna

În ceea ce privește candidaturile pentru Consiliul Județean (CJ) Covasna, acesta a declarat că lista este finalizată în proporție de 89% și va fi deschisă de Marius Popa, care va candida și pentru președinția Consiliului. Acesta va fi urmat de Ilia Rafael Cristian, Andreea Călitu, Ioan Comăniță, Ovidiu Kövér, Raul Urdă și Dulányi-Balogh Szilárd.

„Marius Popa a reprezentat o persoană foarte importantă în 2016 pentru USR Covasna, pentru că alături de el și alți 5 colegi am fondat USR Covasna, și a muncit foarte mult la primul nostru proiect comun: Fără penali în funcții publice. Din motive personale a ales să facă o mică pauză, și a revenit de anul trecut printre noi, lucru de care mă bucur”, a declarat președintele USR Covasna.

Marius Popa este muzician și antreprenor local, are 45 de ani și este căsătorit cu managerul Teatrului „Andrei Mureșanu”, Anna Maria Popa, împreună cu care are doi copii. Acesta s-a declarat „un om al negocierilor, al discuțiilor și un mare iubitor de pace”, afirmând că „politicienii de astăzi, dincolo de discursurile oficiale, ar trebui să aibă un ingredient care să se cheme înțelepciune”.  

„Am revenit în politică pentru că Szilárd m-a convins cu o frază, a zis: politica este mai decentă cu un om, dacă un om decent intră în politică. Sunt un om al negocierilor, al discuțiilor și un mare iubitor de pace, cred că e foarte important să spunem lucrul ăsta, din când în când, în vremurile astea tulburi. Mai cred și că politicienii de astăzi, dincolo de discursurile oficiale, ar trebui să aibă un ingredient care să se cheme înțelepciune – ingredient pe care, eu personal, ca om, nu prea îl observ și de care avem mare nevoie. Pentru proiectele noastre avem niște soluții interesante, adaptate secolului 21, iar crezul meu  este  că cetățenii trebuie să fie cât mai aproape de procesul de guvernare locală, doar așa democrația poate fi la cotele pentru care străbunii noștri au luptat”, a declarat Marius Popa.

Raul Urdă candidează pentru un nou mandat la Primăria Întorsura Buzăului

Primarul în funcție al orașului Întorsura Buzăului, Raul Urdă, are susținerea USR Covasna pentru încă 4 ani. În cadrul conferinței de presă, acesta a declarat că a decis să continue munca începută, pentru care are „obligatoriu nevoie de cel puțin încă un mandat”.  

„Am decis că continui munca în cadrul Primăriei Întorsura Buzăului printr-un nou mandat, consider că după 3 ani și jumătate în Primărie cunosc foarte bine toate problemele și toate nevoile comunității din Întorsura Buzăului. Pentru a întocmi un proiect în zilele noastre, cu birocrația din România, e nevoie de foarte mult timp. Sunt 9 contracte semnate pe PNRR de către Primăria Întorsura Buzăului, contracte care sunt în diverse etape, și cred că săptămâna viitoare începe prima lucrare pentru izolarea termică a blocurilor. Am nevoie obligatoriu de cel puțin încă un mandat pentru a continua doar aceste 9 proiecte semnate pe PNRR. Desigur, sunt multe alte investiții din alte surse de finanțare atrase, care sunt în diverse etape, și trebuie continuate. Este o mare onoare și o plăcere pentru mine să fiu din nou desemnat candidat pentru Primăria orașului Întorsura Buzăului, vă asigur că voi face din nou toate aceste lucruri cu mare responsabilitate și sinceritate”,  a spus Raul Urdă.

USR Covasna speră să obțină la localele din acest an și localitățile Barcani, Zagon și Covasna. Dacă pentru primele două candidații au fost deja desemnați, pentru Covasna procedurile nu au fost finalizate încă.

„O să avem candidat și în orașul Covasna, inclusiv la Primărie, încă nu am reușit să finalizăm procesul-verbal al Adunării generale, dar mă gândesc că până săptămâna viitoare îl vom finaliza și în orașul Covasna (…) Lucian Ioan Bendea va deschide lista noastră la Consiliul Local Barcani. Lucian este un tânăr foarte implicat în comunitatea locală din Barcani, ajută tineri, vârstnici, a încercat și a reușit să pună pe roate evenimente pentru comunitate, legate și de sport și de tineret. Mă  bucur că a ales să facă încă un pas înainte, să nu mai activeze neapărat ca un ONG-ist, ci să își pună capacitățile intelectuale și umane în sprijinul comunității din Barcani (…) Ilia Rafael Cristian este, la fel, un tânăr în care eu cred foarte mult, care va fi candidatul nostru pentru Primăria Zagon și va deschide lista USR și la Consiliul Local Zagon”, a mai spus președintele USR Covasna, Dulányi-Balogh Szilárd.

Întrebat dacă rezultatul scrutinului va fi afectat de decizia de comasare a alegerilor locale cu cele europarlamentare, acesta s-a declarat optimist că prezența la vot va fi mai ridicată, și a precizat că formațiunea pe care o conduce este „mai pregătită decât a fost în 2020”.

„Ce pot să spun este că suntem mult mai pregătiți decât am fost în 2020, chiar dacă alegerile sunt comasate. Noi ne pregăteam, aveam scenariile noastre pregătite, deja din 16 ianuarie am desemnat cam toate echipele acolo unde vrem să performăm. Ne așteptam la această decizie de comasare, n-a fost neapărat o surpriză pentru noi, cam știam din decembrie ce ne așteaptă. Încercăm să navigăm pe ape tulburi și sunt optimist. Ce simt în interiorul partidului, și nu numai în județul Covasna, ci la nivel național, e că suntem mult mai pregătiți decât am fost în 2020 și rezultatele vor fi în consecință. Eu cred că odată cu comasarea aceasta, va fi o prezență la vot crescută. E un an complex, cu 4 rânduri de alegeri, s-a acumulat foarte multă frustrare, să nu uităm: am avut o pandemie, am avut o creștere negativă a economiei care se simte mai ales acum, în ultima vreme, oamenii sunt frustrați. Lucrurile acestea cumulate vor duce, zic eu, la o creștere destul de semnificativă în ceea ce privește prezența la alegerile europarlamentare și locale”, a mai spus președintele USR Covasna.

„A trebuit să traversăm deșertul de mai multe ori, dar am făcut-o întotdeauna cu capul sus”

Înființat în 2016, partidul a militat încă de la început pentru schimbarea „feței” politicii românești, prin formarea unor generații noi și tinere de politicieni. Președintele organizației județene a declarat că partidul va continua pe aceeași linie asumată: „Noi am pornit acest proiect în decembrie 2016, 7 idealiști care ne-am întâlnit la o masă la un restaurant și ne-am hotărât să înființăm mai întâi filiala locală Sfântu Gheorghe și, ulterior, filiala județeană USR Covasna. A fost un drum foarte, foarte greu, pentru că a trebuit să pornim de la minus zero, cum s-ar spune, n-am avut nimic, niciun membru, nici birou, nici sediu, absolut nimic. A trebuit să traversăm deșertul de mai multe ori, dar am făcut-o întotdeauna cu capul sus, neabdicând de la principiile noastre. Ne-am apucat de un drum care nu era bătătorit de absolut nimeni, și știți contextul în acest județ, e foarte greu să pornești un proiect politic de la zero. Am încercat și încercăm să promovăm tineri politicieni, care n-au mai făcut politică până acum, așa am procedat și în 2020 și așa vom proceda și în 2024. În 2020, venind aproape din neant am reușit să câștigăm două primării, am reușit să avem la un moment dar doi viceprimari și peste 15 consilieri locali, ceea ce pentru un partid apărut cu 3 ani înainte de alegerile locale din 2020 a fost un rezultat foarte bun. USR Covasna s-a situat pe locul 5 la nivel național, dintre toate filialele județene USR, la numărul primarilor obținuți”.  

Acesta a mai menționat că modelul campaniei electorale din 2020, derulată de USR Covasna, este predat ca studiu la Facultatea de Științe Politice a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.  

„Au existat foarte multe momente în care m-am simțit foarte mândru că sunt parte a acestui proiect, mai ales când am aflat rezultatele alegerilor locale în septembrie 2020, rezultatele de la Întorsura Buzăului, de la Valea Mare, Barcani, și peste tot unde am reușit să performăm. Totodată, m-a făcut să fiu foarte mândru, și am aflat absolut întâmplător acest lucru de la un coleg din USR Cluj, că la Facultatea de Științe Politice a Universității Babeș-Bolyai se predă ca studiu comparat campania noastră din 2020, având în vedere resursele financiare și umane absolut limitate cu care am pornit la drum (…) Vreau să transmit un singur mesaj către electorii din județul Covasna: fără ca oamenii tineri să intre în politică, politica noastră nu se va schimba niciodată. Este foarte important ca oamenii să realizeze că politica se poate schimba mult mai ușor implicându-te în politică”, a mai spus președintele USR Covasna.

Acesta a amintit că la alegerile locale din 2020, USR Covasna a candidat cu 40 de membri, iar în urma rezultatelor scrutinului partidul a obținut 20 de posturi de consilieri locali, două posturi de primari și două de viceprimari. În prezent, partidul are 120 de membri în județ.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio