Ştiri locale

USR Covasna critică noua OUG de austeritate: “Ordonanța încalcă încă o dată autonomia locală în privinţa cheltuirii banilor”

USR Covasna a transmis vineri un comunicat de presă după ce Guvernul Ciolacu a adoptat astăzi OUG pentru reducerea unor cheltuieli bugetare (până la finalul anului nu pot fi făcute cheltuieli cu achiziția de mobilă, reparații, consultanță și expertiză și nu se pot organiza evenimente din bani publici; se amână plata despăgubirilor de către ANRP și a tranșelor rezultate din hotărâri judecătorești) și pentru alimentarea Fondului de rezervă la dispoziția Guvernului.

“Și de această dată OUG-ul prezentat de Ministerul Finanțelor Publice este fără estimarea impactului bugetar”, spun cei de la USR.

Publicitate

“După primele 9 luni ale anului 2023, deficitul bugetar a ajuns la 3,55% din PIB, aproape cu un punct procentual mai mult decât era în septembrie. Practic, statul a cheltuit cu 56 de miliarde de lei mai mult decât a încasat.

Totodată, PSD și PNL vor alimentarea Fondului de rezervă la dispoziția Guvernului.
Practic, adună în acest fond orice bănuț pe care îl găsesc, doar ca să evite să facă rectificare bugetară.
Este pentru prima dată după Revoluție când se întâmplă acest lucru, când un Guvern evită rectificarea bugetară ca să nu se vadă foarte clar – și ar vedea și Consiliul Fiscal, și BNR, și opoziția, și presa – care este starea reală a bugetului României.

Ciucă și Ciolacu sunt mai nocivi pentru economia României decât a fost COVID-19. În 2020, deficitul României a fost de 43 de miliarde de lei. În 2021, deficitul a fost de 42 de miliarde de lei, pe tot anul. În 2023, deficitul bugetar al României a ajuns la 56 de miliarde de lei doar după primele 9 luni. Pur și simplu, fac praf economia mai rău decât a făcut-o COVID-19.

“Ordonanță prin care Guvernul a plafonat cheltuielile în noiembrie și decembrie la media primelor 10 luni din 2023 va bloca proiectele de investiții locale.
Pe scurt, primăriile sunt forțate să aibă excedent bugetar, prin plafonarea cheltuielilor, iar excedentul ar urma să fie transferat la fondul de rezervă, în următorul pas.

Ordonanța încalcă încă o dată autonomia locală a forurilor deliberative şi executivului local care ar trebui să decidă cum se cheltuiesc banii, în funcție de necesitățile comunităților.” a declarat preşedintele USR Covasna, Dulányi Szilárd.

Publicitate
Publicitate
banner we radio