Ştiri locale

Ursul a făcut din nou ravagii la Micfalău. Primar: „Nu mai știu ce să fac. Angajații nu mai vor să meargă la muncă de frică”

Localnicii comunei Micfalău sunt terorizați zilnic, de aproape o lună, de un urs aflat în căutare de hrană. Animalul sălbatic a spart în repetate rânduri cele două restaurante din localitate, și a intrat chiar și într-o locuință, iar pagubele se ridică deja la circa 8.000 de lei.

Primarul localității, Demeter Ferenc, spune că oamenii sunt la capătul puterilor, iar lipsa soluțiilor din partea autorităților competente îi descurajează. Angajații refuză să mai meargă la muncă de teama că ursul va intra peste ei în local.

Publicitate

Cel mai recent atac a avut loc în noaptea de marți spre miercuri, înainte de ora 02:00, iar momentul în care ursul intră într-unul din hanurile din localitate a fost surprins de camerele de supraveghere instalate în local.

„Ultima filmare este făcută în noaptea de marți spre miercuri, când a spart ușa din fața hanului turistic de la intrarea în Micfalău dinspre Sfântu Gheorghe. A spart tot ce a găsit, a intrat și în bar, pagubele sunt destul de însemnate, aproape 8.000 de lei. Totul a început în 28 aprilie, oamenii sunt chiar epuizați, sunt angajați care nu mai vor să meargă la muncă. La un alt restaurant ursul a venit la ora 21:30 când încă erau femeile în bucătărie, a încercat să intre peste ele. Sincer nu mai știu ce să fac, iar toate discuțiile cu ursul Arthur ne-au pus capac, ne pare rău pentru el dar pentru mine oamenii din Micfalău și averea lor sunt importante. Nu mai merge așa, oamenii sunt disperați, știm ce an a avut HoReCa, acum când a început să se miște ceva, să aibă oaspeți, pierd angajații pentru că nimeni nu vrea să stea la restaurant după ce se întunecă”, ne-a spus primarul.  

Primăria Micfalău a solicitat din nou derogare pentru recoltarea sau relocarea ursului, iar gestionarii fondului cinegetic promit că vor soluționa problema. Între timp, de teama animalelor sălbatice, proprietarii hanului spart în noaptea de marți spre miercuri și-au montat gard electric.  

„Am anunțat autoritățile și azi am primit promisiunea că se va cere oficial derogare pentru recoltare sau relocare a acestui urs. În seara de marți spre miercuri nu erau oameni în local, din fericire, dar avem cazuri în care erau și oamenii în interior. A fost și Jandarmeria, au făcut ce au putut, au plecat dar apoi ursul a revenit. Proprietarii restaurantelor au pus gard, dar gândiți-vă cum arată hanul cu gard electric… În fiecare seară încearcă să se apropie, dacă e gonit de la Bistro merge 500 de metri mai jos și încearcă la han. Cei de la han au instalat ieri gard electric, iar noaptea ursul s-a dus la Bistro. Am poze și la ora 12:00 și la ora 16:00, în apropiere de izvorul de apă minerală, ursul stă în iarbă liniștit. Atacuri la om nu au fost, din fericire, dar nu mai știu ce să fac”, ne-a mai spus primarul.

Potrivit primarului, în ultima lună, în cele două localuri din comună urșii au făcut cel puțin 5 spargeri.

(Ioana Ardeleanu)        

Publicitate
banner we radio