Ştiri locale

Urs filmat plimbându-se pe strada principală din Ilieni. Primarul comunei: „Îi rugăm pe locuitori să sune imediat la 112 dacă văd urşi”

Primăria Ilieni face apel la locuitori să sune de urgenţă la 112 dacă văd urşi în apropierea zonelor rezidenţiale, după ce vineri dimineaţă un urs a fost văzut plimbându-se pe strada principală din localitate.

Imaginile în care apare animalul sălbatic, şi care au fost surprinse în jurul orei 05:20, au fost postate pe pagina de Facebook a Primăriei Ilieni, împreună cu îndemnul „Să fim vigilenți!” şi cu apelul către locuitori de a anunţa autorităţile dacă văd animale sălbatice în apropierea zonelor locuite.

Publicitate

Vezi AICI VIDEO cu filmarea postată de Primăria Ilieni.

Contactat telefonic, primarul comunei, Fodor Imre, ne-a declarat că prezenţa urşilor este tot mai des semnalată în ultima perioadă, numai în ultima lună fiind „vizitate” de animalele sălbatice 8 gospodării.

„Aceste probleme au început la Sâncrai, acolo şi ieri am fost anunţaţi că a intrat ursul într-o gospodărie, şi nu spun că zilnic, dar periodic intră. A atacat o oaie, sunt gospodării în zonele rezidenţiale unde intră. De fapt, într-un interval de o lună a intrat cam în 7-8 gospodării, în zonele rezidenţiale. Singurul lucru pe care îl putem face este să facem notificare către Prefectură, şi cam atât. Acest animal care a fost văzut în Ilieni este altul, pentru că sunt înregistrări video cu cel care intră în zonele rezidenţiale, în Sâncrai, care este mai mic de statură, iar acest exemplar văzut dimineaţă este destul de mare. În Ilieni încă nu am fost anunţaţi că a făcut pagubă, dar ce este interesant: Sâncrai este aproape de pădure, însă Ilieni nu, suntem la 4-5 km distanţă de aria urşilor şi totuşi a intrat, s-a plimbat un pic, şi după cum am observat a venit de-a lungul pârâului Ilieni”, ne-a spus primarul.

Edilul spune că oamenii s-au resemnat, oarecum, şi nu mai anunţă fiecare pagubă produsă de urs. Şi deşi Ordonanţa de Urgență care prevede intervenția în cazul atacurilor urșilor, pe care Guvernul a adoptat-o miercuri, nu a fost publicată încă în Monitorul Oficial, primarul are speranţe că în urma notificării pe care o va face către Prefectură cei doi urşi care fac probleme vor putea fi relocaţi.

„Încă nu a apărut acea Ordonanţă în Monitorul Oficial, săptămâna viitoare vom avea o şedinţă cu primarii în zona Oltului, suntem un grup care ne adunăm şi vedem ce putem să facem. Speranţe avem. Singurul lucru care ne interesează este ca oamenii să fie în siguranţă, pentru că dacă se întâmplă ceva… Dar nu se poate să trăieşti cu frica aceasta ca nu cumva să intre ursul la tine în gospodărie. Câteodată ursul mai prinde câte o oaie, dar oamenii deja nu mai anunţă. Singura soluţie este ca localnicii să apeleze la 112, să fie semnalate aceste lucruri, chiar dacă verbal. Dacă mă anunţă cineva, eu merg de fiecare dată în teren, aşa cum am făcut şi ieri, şi constat, ca nu cumva să fie vorba despre o alarmă falsă. Problema trebuie gestionată cumva, trebuie să fim deştepţi, fără să ţinem cont de ce zic ONG-urile, vânătorii, sincer să fiu nu mă interesează! Singurul lucru care mă interesează este să se rezolve problema iar oamenii să stea liniştiţi în gospodăriile lor, să se poată plimba la orice oră doresc”, ne-a mai spus primarul Fodor Imre.

Potrivit ordonanței adoptate miercuri de Guvern, intervenția în cazul urșilor care ajung în intravilanul localităților se va face „gradual”, extragerea prin împușcare fiind meționată în cazul în care „siguranţa şi securitatea cetăţenilor sau a bunurilor sunt puse în pericol”. Primarul sau viceprimarul va putea decide, în urma analizei gradului de risc, prin ce mijloc va fi îndepărtat animalul sălbatic.

Ordonanţa prevede că intervenția imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităților se efectuează gradual, prin îndepărtarea prin diverse mijloace; tranchilizare și relocare; respectiv extragere prin eutanasiere sau împușcare.

În cazul în care exemplarul îndepărtat prin alungare revine în mod repetat, echipa de intervenție procedează la intervenţia prin tranchilizare şi relocarea acestuia. Tranchilizarea va fi efectuată de medicul veterinar.

Dacă ursul pune în pericol siguranța cetățenilor, a bunurilor sau a echipei de intervenție, acesta va putea fi ucis.

Echipa de intervenție este condusă de primar/viceprimar și este formată din jandarm, vânător și medic veterinar, iar decizia dacă animalul este ucis sau nu aparține echipei de intervenție.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio