Ştiri locale

Un urs a omorât un miel și o capră la Micfalău. Localnicii, sfătuiți să nu iasă din case după ora 22:00

O familie din Micfalău și-a găsit marți dimineață câteva animale ucise de urs. Animalul sălbatic a pătruns în cursul nopții pe proprietatea aflată la marginea localității, a spart șura în care se aflau animalele și a ucis un miel și o capră.

Primarul Demeter Ferenc a postat pe pagina personală de Facebook câteva imagini în care se observă urmările atacului, și i-a îndemnat pe locuitori să nu iasă din case după ora 22:00, și să anunțe imediat la 112 dacă observă urși umblând prin localitate.

Publicitate

Zona este atent monitorizată de echipa de intervenție, care va lua măsuri în cazul în care ursul va ataca din nou. Cu toate acestea, edilul spune că autoritățile locale nu iau în calcul uciderea animalului sălbatic.

„S-a întâmplat chiar lângă sat, la ultima casă de pe strada Stejarului. Marți dimineață am primit eu vestea și am fost la fața locului. Conform legii, avem un grup de acțiune format din primar, medicul veterinar și asociația de vânătoare care administrează zona, și am început observarea locului unde sunt urmele. Din păcate, este vorba despre zona aflată chiar la marginea satului, deci e o zonă populată, sunt în pericol și oamenii, și de aceea le-am și transmis ca după ora 22:00 să nu se apropie de zona cimitirului și de strada respectivă, pentru că după cum observăm, ursul se mișcă după miezul nopții. I-am rugat ca după ora 22:00, chiar dacă e iluminată strada, să nu iasă nimeni până nu reușim să găsim ursul și să luăm măsurile permise de lege. În niciun caz nu vrem să ucidem ursul, vreau să fiu clar, dar legea spune că dacă ne atacă, dacă mai revine, se poate interveni. Siguranța oamenilor e pe primul loc”, ne-a spus primarul Demeter Ferenc.

„Oamenii trebuie să înțeleagă că trebuie sunat la 112, altfel legea nu ne permite să intervenim”

Potrivit edilului, atacul s-ar fi petrecut în timpul nopții. În jurul orei 23:00, proprietarul a verificat pentru ultima dată animalele și nu a observat nereguli. Acum, familia și-a împrejmuit proprietatea cu gard electric și speră că astfel ursul nu va mai ataca.

Primarul spune că este pentru prima oară în acest an când un astfel de atac este semnalat, deși urșii au fost observați de mai multe ori prin gospodării și în localitate. Acesta atrage atenția că în cazul în care localnicii nu anunță prezența urșilor la 112, autoritățile locale nu pot lua măsuri.

„La ora 23:00 a fost ultima oară când proprietarul a ieșit și s-a mai uitat la animale, totul era ok, iar dimineață mielul era mâncat complet. Zona era și până acum împrejmuită, dar acum proprietarii au pus gard electric, să vedem dacă funcționează (…) Este primul atac semnalat în acest an, dar am mai aflat de la oameni că ursul umblă prin curți seara, că strică pomii. Este foarte important ca oamenii să înțeleagă că totul trebuie semnalat la 112, altfel nu avem ce să facem, legea nu ne permite să intervenim. Dacă e semnalat faptul că într-o zonă este un urs care tot revine, atunci grupul de acțiune își începe treaba, noi de asta plătim lunar pentru ca medicul veterinar și asociația de vânătoare să fie zilnic, la orice oră, disponibili pentru a interveni (…) Sunt de părere că măcar anul acesta s-au făcut pași, Ministerul Mediului a făcut această legea care permite să se înceapă ceva, nu doar să ne uităm și să nu putem face nimic”, ne-a mai spus primarul.

Potrivit legii, autoritățile pot interveni pentru a elimina un urs dacă nu există alte variante acceptabile, în cazul în care este necesară prevenirea daunelor și este în interesul sănătății și securității publice.

Un alt atac a avut loc și marți seara, la o stână de pe raza comunei Ojdula, în satul Hilib. Ursul a atacat doi ciobani care au fost transportați la spital cu răni la mâini și picioare, dar care din fericire sunt în afara pericolului.

Un atac similar a avut loc și la începutul lunii iulie, la Belin Vale, unde ursul a ucis doi berbeci și a atacat un cioban aflat la o stână, acesta din urmă fiind transportat în stare gravă la spital.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio