Ştiri locale

„Un test de 5 minute pentru 5 ani de linişte” – Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin ajunge vineri la Brețcu

Caravana mobilă de screening pentru depistarea cancerului de col uterin ajunge vinerea aceasta la Brețcu, în curtea cabinetului medical, unde va fi prezentă între orele 10:00 și 14:00. Femeile cu vârste cuprinse între 24 și 29 de ani pot beneficia de testare Babeş Papanicolau, iar cele cu vârste cuprinse între 30 și 64 de ani vor beneficia de testarea HPV, gratuit, în baza cărții de identitate.

Toate serviciile medicale, respectiv consult de specialitate, testare, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase, suport social şi psihologic sunt finanţate în cadrul campaniei inițiate de Spitalul Clinic Județean Târgu Mureş, în parteneriat cu UMF „George Emil Palade”, și derulat în Regiunea Centru, cu scopul de a crește numărul femeilor care beneficiază de programe de prevenție, diagnostic și tratament.

Publicitate

„Un test de 5 minute pentru 5 ani de linişte! Screening-ul salvează vieti, iar cancerul de col uterin este unul dintre formele de cancer care poate fi prevenit si depistat precoce (…) Riscul de cancer de col uterin invaziv este redus cu până la 90% pentru femeile care participă în mod regulat la programe organizate folosind oricare dintre cele două teste de screening recomandate. Cu alte cuvinte, 9 din 10 cancere invazive pot fi prevenite prin screening. Aşadar, invităm toate femeile sănătoase, asigurate sau neasigurate, cu vârsta între 24-64 de ani să participe la screeningul cancerului de col uterin, prin testare gratuită Babeş-Papanicolaou şi HPV, program dedicat promovarii prevenirii şi depistării precoce a cancerului de col uterin”, transmit inițiatorii campaniei.

În luna iulie se va împlini un an de când judeţul Covasna este parte a primei rețele de screening din România finanțată din fonduri europene. În prezent, la nivelul județului funcţionează o reţea de screening în cadrul Spitalului Judeţean din Sfântu Gheorghe şi 4 centre de recoltare, dintre care două organizate la nivelul secţiilor exterioare ale Spitalului de Recuperare Cardiovasculară Covasna, şi alte două la Spitalul Municipal Târgu Secuiesc.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio