Un spital destinat îngrijirii și recuperării pacienților va fi construit pe strada Țigaretei din Sfântu Gheorghe
Un nou spital, destinat îngrijirii și recuperării pacienților post-spitalizare, va fi construit pe strada Țigaretei nr.44 din Sfântu Gheorghe, unde vor fi ridicate mai multe clădiri, o parte dintre acestea urmând să fie utilizate pentru extinderea secțiilor de Neurologie pediatrică și Psihiatrie adulți și copii din cadrul Spitalului Județean.
Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat săptămâna trecută documentația de urbanism pentru construirea clădirilor destinate sănătății. Terenul, în suprafață totală de 30.256 mp, găzduiește în prezent curțile aferente clădirilor Direcției Județene de Drumuri și Poduri SA, unitate care, potrivit autorităților locale, urmează să fie relocată pe un alt amplasament, din cauza poluării pe care o generează în zonă.
„Este proiectul Consiliului Județean Covasna, dar din punctul nostru de vedere, este importantă funcțiunea care a fost dată terenului, și anume clădiri destinate sănătății”, ne-a spus viceprimarul municipiului, Tóth-Birtan Csaba.
Secția de recuperare ar putea fi gata în circa 3 ani
La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Henning László, a explicat pentru We Radio că investiția va fi realizată prin fonduri europene, iar următorul pas, după aprobarea Planului Urbanistic Zonal, va fi dezafectarea zonei pe care urmează să fie construit noul spital, proces care se va întinde, cel mai probabil, pe o durată de circa 2 ani.
„Noi am preluat acel teren de la firma Drumuri și Poduri, având în vedere că Spitalul Județean a solicitat acest lucru. Am văzut că momentan pe teritoriul Spitalului nu prea sunt posibilități de a extinde anumite servicii medicale, și atunci ei au venit cu niște concepte, ne-au spus că ar dori și ar fi bine să avem și alte terenuri. Ne-am uitat în jurul spitalului, dacă putem eventual să cumpărăm niște terenuri, dar nu am găsit nimic, așa că asta a fost soluția. Conceptul conducerii Spitalului Județean de a extinde serviciile medicale se va face pe acest teren din strada Țigaretei. Acesta este primul pas, având în vedere că trebuia să schimbăm Planul Urbanistic Zonal, altfel nu puteam să facem absolut nimic. Următorul pas este să dezafectăm terenul, pentru că acolo sunt multe lucruri aparținând firmei Drumuri și Poduri. Dezafectarea cred că va dura vreo doi ani, dar în paralel Spitalul poate să facă niște proiecte. Este un proiect pe termen lung, ne gândim în 10-15 ani”, ne-a explicat vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Henning László.
Proiectul prevede, printre altele, construcția unui centru de îngrijire și recuperare a pacienților care se externează din Spitalul Județean Sfântu Gheorghe, dar și construirea unei noi clădiri pentru secțiile de Neurologie pediatrică și Psihiatrie – adulți și copii. De asemenea, peste ultimul nivel al clădirilor se propune realizarea unei platforme de aterizare pentru helicoptere.
Managerul Spitalului Județean, András-Nagy Róbert, și-a exprimat speranța că secția de recuperare va putea fi înființată în cel mult 3 ani. Potrivit acestuia, odată cu înființarea noului centru de îngrijire post-spitalizare vor fi făcute și angajări de personal.
„Va fi un proiect mai mare, de ansamblu, o construcție de clădiri noi pe 3 nișe, ca să zic așa. Vrem să construim o clădire nouă pentru secțiile de Psihiatrie – adulți, copii și Neurologie pediatrică. Al doilea palier este un Spital de Recuperare, iar al treilea este construirea unor clădiri post-spitalizare pentru recuperare și îngrijire. Cu alte cuvinte, în cadrul PUZ-ului se iau în vedere Psihiatria, recuperarea și partea de post-externare. Partea de Psihiatrie-Neurologie nu va presupune angajarea de personal nou, deocamdată, însă pe partea de recuperare va trebui, etapizat. Recuperarea arată în felul următor: după ce se finalizează clădirea de Boli Interne în spitalul vechi, va fi amenajată o secție, iar de acolo vrem să extindem în mai multe domenii, să avem mai multe secții de recuperare, va fi o activitate mai mare. Acest lucru presupune și angajare de personal: medici, asistenți, personal auxiliar, tot ce e nevoie. Am speranțe că secția de recuperare o putem înființa în 2-3 ani, iar acest spital în 5-7 ani”, ne-a explicat managerul spitalului, András-Nagy Róbert.
Autoritățile locale motivează necesitatea investiției prin faptul că dezvoltarea economică şi socială durabilă a localității este strâns legată de îmbunătățirea calității vieţii şi a nivelului de trai al locuitorilor municipiului.
(Ioana Ardeleanu)