Ştiri locale

Un publicist şi un preot, laureaţii Pro Urbe în acest an la Sfântu Gheorghe

Consiliul Local Sfântu Gheorghe va acorda, în acest an, în mod excepţional, două premii Pro Urbe, cu prilejul Zilelor oraşului, laureaţii din acest an fiind preotul ortodox Ioan Cucu şi poetul şi publicistul Farkas Árpád.

Premiul Pro Urbe, cea mai înaltă distincţie instituită de Consiliul Local municipal, va fi conferit preotului Ioan Cucu la propunerea Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, pentru slujirea Bisericii Ortodoxe timp de peste patru decenii, precum şi pentru promovarea tradiţiilor şi valorilor româneşti.

Farkas Arpad, fost redactor-şef al cotidianului „Háromszék” din Sfântu Gheorghe, va primi acest premiu pentru contribuţia avută „la creşterea bunei reputaţii” a oraşului, precum şi pentru activitatea sa artistică, au precizat reprezentanţii Primăriei.

Decizia ca în acest an să se acorde două premii Pro Urbe a fost luată la solicitarea consilierilor români, care au arătat că niciun român din Sfântu Gheorghe nu a mai obţinut acest premiu din anul 2014, când primarul municipiului, Antal Arpad, a propus schimbarea regulamentului de acordare a acestor distincţii, iar numărul premiilor a fost redus de la patru la unu, pentru a nu se crea „o inflaţie” de premianţi.

De altfel, de la instituirea acestui premiu în anul 1997 şi până în prezent, Consiliul Local Sfântu Gheorghe a acordat peste 80 de premii Pro Urbe.

„Eu cred că ar fi mult mai bine dacă am accepta să fie diferite tipuri de premii. De exemplu, în Ungaria, în localităţile înfrăţite, aşa se procedează: se dau premii pentru 10-15-20 de persoane, dar sunt cazuri în care, într-un an, nu se dă Pro Urbe pentru nimeni. Adică Pro Urbe ar trebui să fie cel mai înalt nivel pentru cei care, într-adevăr, au făcut lucruri extraordinare pentru oraş, în afara faptului că şi-au făcut treaba pentru care au luat salariu, indiferent în ce domeniu”, a declarat, joi, primarul Antal Arpad, în cadrul unei conferinţe de presă.

Premiul Pro Urbe a fost instituit în scopul recompensării morale a persoanelor trecute de 70 de ani care au contribuit la creşterea bunăstării comunităţii locale sau a prestigiului localităţii şi se acordă în fiecare an în luna aprilie, în cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe.

După schimbarea regulamentului, Consiliul Local a mai făcut o singură excepţie de la regulă, în anul 2016, când a conferit titlul Pro Urbe tenorului Szilagy Zsolt, fost dirijor al corului ‘Vox Humana’, dar şi fostului primar Albert Almos, post mortem, care s-a aflat în fruntea comunităţii din Sfântu Gheorghe timp de 16 ani, iar ulterior a fost ales senator UDMR în Parlamentul României.

Anul acesta, festivitatea de decernare a premiilor Pro Urbe va avea loc în data de 29 aprilie, de la ora 13,00, la Biblioteca Judeţeană din Sfântu Gheorghe.

(Agerpres)