Un observator panoramic, un traseu de cură și amenajarea unor spații comunitare, printre proiectele pentru care Primăria Covasna vrea să obțină finanțare europeană
Primăria Covasna și-a propus să obțină fonduri europene pentru derularea unor proiecte de investiții necesare păstrării statutului de stațiune balneoclimaterică și turistică de interes național, respectiv pentru diversificarea infrastructurii de turism și agrement, și în vederea îmbunătățirii aspectului urbanistic al orașului.
Printre acestea se numără reabilitarea aleilor, a iluminatului public, a mobilierului urban și a fântânii arteziene din parcul central, amenajarea unui spațiu de socializare și recreere, precum și construirea unui observator panoramic la capătul superior al pârtiei de schi „Lőrincz Zsigmond” și amenajarea unui traseu de cură pe teren, care va lega partea inferioară a pârtiei de observator. Traseul de cură va include locuri de popas, de odihnă și împrejmuirea amplasamentului cu gard electric.
Primarul stațiunii, Gyerő József, a transmis că studiile de fezabilitate și hotărârile necesare în acest sens au fost deja aprobate, fiind obținute toate avizele și aprobările preliminare, iar cererea de finanțare a fost depusă la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru din Alba Iulia, în cursul zilei joi.
„Este de necontestat faptul că centrul orașului, îndeosebi parcul mare și spațiul public din fața magazinului Supercoop, necesită de mult timp executarea unor lucrări de reparații capitale. Pavelele aleilor parcului au ajuns într-o avansată stare de degradare, acestea fiind afectate de-a lungul anilor de emanațiile de bioxid de carbon și de acțiunea factorilor fizici și de mediu. Cu actuala sa destinație și în starea tehnică în care se prezintă, parcarea Supercoop, ocupată mai mereu de zeci de autoturisme, unele dintre ele imobilizate zile la rând de către proprietari, nu poate să îndeplinească acel rol urbanistic pe care și-l asumă zonele centrale ale altor stațiuni turistice din țară, dar nu numai (…) Îndeplinirea condițiilor necesare păstrării statutului de stațiune balneaoclimatică și turistică de interes național, întâmpinarea nevoilor turiștilor și ale localnicilor de a li se asigura o infrastructură diversificată, adecvată petrecerii timpului liber și recreerii, dar și necesitatea îmbunătățirii aspectului urbanistic al orașului sunt repere importante pe care administrația le-a avut în vedere pe parcursul elaborării programelor strategice de dezvoltare locală. În acest context, prin efortul comun al colegilor din Primărie, al colaboratorilor noștri externi, cu votul unanim pentru al consilierilor locali, am pregătit și am aprobat deja studiile de fezabilitate și hotărârile necesare, am obținut avizele, aprobările preliminare și am întocmit cererea de finanțare, care a fost depusă joi la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru din Alba Iulia. Așteptăm cu nerăbdare evaluarea proiectului!”, a transmis edilul.
Autoritățile locale au în plan, printre altele, reconfigurarea terenului situat între clădirile OTP Bank, Banca Transilvania, Supercoop și CARP, care în prezent are funcția de parcare publică, și amenajarea unui spațiu dedicat întâlnirilor comunitare, odihnei și recreerii.
Covasna, care deține oficial brandul „stațiunea mofetelor și a celor 1000 de izvoare de apă minerală”, este una dintre cele mai importante stațiuni balneoclimaterice ale României. În luna mai a fost desemnată „Cea mai bună destinație balneară” la categoria „Stațiuni”, în cadrul Galei premiilor SPA România 2024. La vremea respectivă, primarul Gyerő József a transmis că premiul obligă autoritățile locale și mediul de afaceri să se implice în continuare pentru dezvoltarea turismului locale și creșterea competitivităţii şi atractivităţii zonei.
(Ioana Ardeleanu)