Ştiri locale

Un nou transport cu ajutoare pentru refugiaţii ucraineni pleacă în această seară din judeţul Covasna

Un nou transport cu ajutoare pentru refugiaţi va porni marţi seara din localitatea covăsneană Vâlcele, şi va face popas inclusiv la Sfântu Gheorghe, pentru ca persoanele care doresc să vină în sprijinul ucrainenilor fugiţi din calea conflictului armat, să poată face donaţii.

Preotul ortodox Vasile Antonie Tămaş este cel care se va asigura că donaţiile ajung cu bine la refugiaţi. Contactat telefonic, acesta a explicat că transportul va porni în jurul orei 18:00 din localitatea Vâlcele, destinaţia finală fiind satele aflate după frontiera cu Sighetu Marmaţiei.

Cei care doresc pot dona atât alimente (pâine, fructe, carne, etc), dar şi produse de igienă personală, cum ar fi scutece pentru bebeluşi, săpun, hârtie igienică, pastă/periuţă de dinţi, spirt/dezinfectant, plasturi şi orice alte obiecte necesare în viaţa de zi cu zi.

„Aceste ajutoare le ducem în satele româneşti şi ucrainene dincolo de frontiera de la Sighetu Marmaţiei, unde nu mai este de mâncare. Acolo sunt oameni invalizi, copii care nu au posibilitatea de a intra în ţară pentru că s-au format coloane foarte mari, se intră cu şpagă dată vameşilor ucraineni, de foarte multe ori. Eu le trimit fructe: mere, banane, portocale, le ducem lapte, salam şi nişte carne. Ar fi excepţional dacă ar putea fi donate şi produse de igienă personală, scutece pentru bebeluşi, săpun, spirt ca să se poată dezinfecta la răni, şi orice produs care poate fi utilizat de zi cu zi. Pachetele sunt îndreptate către satele de peste frontieră, în Maramureşul istoric, în regiunea Transcarpatia, acolo oamenii pot să îşi şi gătească. În jurul orei 18:00 se va pleca din Vâlcele, se va trece şi prin Sfântu Gheorghe, iar dacă există persoane care doresc să ajute cu alimente, bani, sau orice, vom face puncte de întâlnire”, a spus preotul ortodox.

Părintele nu se află la prima acţiune de acest gen de la invadarea Ucrainei, în urmă cu 6 zile, de către armata rusă. În weekend, un prim transport cu aproape o tonă de alimente, în valoare de circa 5.000 de lei, a ajuns în vama Siret.

Contactat telefonic, preotul a descris imaginile pe care le-a văzut, spunând, printre altele, că atmosfera era una dureroasă.

„Atmosfera este dureroasă, numai cei care merg acolo şi care vorbesc cu cei din Ucraina pot să îşi dea seama ce este cu adevărat acolo. Ce vedem la televizor este grav, dar sunt arătate doar anumite lucruri, nu se arată tot. La frontiera Siret sunt 38 km de femei cu copii mici care stau în frig, la coadă, pe jos, despre asta vorbim”, ne-a spus preotul.

Cei care doresc să trimită ajutoare pentru refugiaţii ucraineni, pot lua legătura cu preotul Vasile Antonie Tămaş, prin WhatsApp, la numărul: 0768 901 642. Transportul va porni din Vâlcele în jurul orei 18:00.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio