Ştiri locale

Un nou festival la Sfântu Gheorghe: Sepsi Tabakó Festival va avea loc în septembrie, în fosta fabrică de țigarete

Începând din acest an, Sfântu Gheorghe va găzdui un nou festival de amploare. Prima ediție Sepsi Tabakó Festival va fi organizată în perioada 1-3 septembrie, la fosta fabrică de țigarete din municipiu, unde vor fi derulate diferite programe de tineret, propuse locuitori în cadrul campaniei Tabak Forum.

Evenimentul a fost anunțat marți, în cadrul unei conferințe de presă susținută în curtea fostei fabrici de țigarete, de către viceprimarul municipiului, Vargha Fruzsina – inițiatorul și principalul organizator al evenimentului; directorul festivalului VIBE – Rés Konrád Gergely și directorul de programe din Transilvania al Colegiului „Mathias Corvinus”, Talpas Botond, în prezența primarului Antal Árpád.

Publicitate

„Municipalitatea susține acest proiect, un proiect inovativ, având în vedere faptul că vorbim nu doar despre concerte – deși este foarte important ca tinerii să se distreze – dar acest festival este cumva un spațiu unde se îmbină muzica și concertele cu o parte profesională. Când am achiziționat această clădire, această fostă fabrică, am spus că dorim să le oferim tinerilor, și nu doar lor, un loc unde să se distreze. Practic, vor putea ocupa din aceste spații atât cât vor veni cu proiecte și programe în așa fel încât să se simtă bine și prin acest lucru să aducă un plus valoare orașului nostru”, a declarat primarul Antal Árpád.

Potrivit organizatorilor, festivalul va fi împărțit în trei „schimburi”, pe modelul de lucru al angajaților din fabrică. Primul „schimb” va fi organizat de Colegiul „Mathias Corvinus” și va cuprinde prezentări profesionale, sportivi, inovații digitale și vorbitori internaționali și maghiari de renume. Elementul central va fi o promenadă cu uși către sălile de lectură, însă vor fi amenajate și târguri, ateliere de artă, spații cu muzică stradală, cafenele, zone de relaxare și activități pentru copii.

Al doilea „schimb” va fi dedicat concertelor, iar în fiecare după-amiază și seară vor avea loc spectacole ale unor formații din Ungaria și Transilvania. Promenada se va transforma dintr-un loc plin de programe într-o imensă stradă a vinului, unde festivalierii vor putea savura un pahar de vin bun din Transilvania în timp ce vor asculta concertele.

„Organizăm un festival pentru tinerii din Sfântu Gheorghe, un festival care va fi trecut în calendar an de an, la fel ca Zilele Sfântu Gheorghe. Nevoia unui festival la fosta fabrică de țigarete a fost exprimată în timpul consultării tinerilor și ca urmare a Tabak Forum (…) Am vrea să facem din Tabakó o tradiție. Scopul este ca Municipalitatea să rămână în contact cu tânăra generație, așa că nu doar că organizăm programe pentru ei, dar îi implicăm în procesul de organizare. Acest lucru le va da un sentiment de apartenență la Tabakó și la oraș, iar acest lucru poate fi ceea ce contează atunci când își vor decide viitorul”, a declarat viceprimarul Vargha Fruzsina.

Cel de-al treilea „schimb” va consta în amenajarea a două locații cu DJ și o varietate de genuri muzicale, iar pe promenadă tinerii vor avea de ales între petreceri, pub-uri și baruri cu vinuri.

De asemenea, în clădirea fostei fabrici va fi amenajat un spațiu în care muzica va suna până dimineața. Programul muzical și detaliile tehnice ale evenimentului vor fi asigurate de echipa VIBE Festival.

„Ne-am bucurat să ne alăturăm organizării Tabakó, deoarece VIBE acordă o mare importanță organizării de evenimente de calitate în întreaga Transilvanie. Tinerii din Sfantu Gheorghe pot forma o comunitate, iar un festival este o bună ocazie de a face acest lucru: se adresează unor oameni care nu au fost implicați până acum în organizarea și elaborarea de programe comunitare. VIBE are o mare experiență în acest sens în Târgu Mureș. Scopul evenimentului este de a-i implica pe acești tineri, de a-i conecta cu orașul lor și de a le crea o experiență comunitară. Vor rămâne acasă, aici în Sfântu Gheorghe, dacă se vor simți proprietari ai acestei comunități, ai acestui oraș”, a declarat Rés Konrád Gergely, directorul festivalului VIBE.

Tot în cadrul conferinței de marți, organizatorii au lansat și pagina oficială de Facebook a Festivalului – Sepsi Tabakó Festival (click AICI), de unde cei interesați vor putea afla informații despre festivalul care debuta în toamnă.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio