Ştiri locale

Un nou apel către locuitorii din judeţ: „Avem operaţii care nu ar trebui să se întâmple dacă oamenii ar merge la timp la medic”

În ultimele luni, conducerea Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe a făcut nenumărate apeluri prin care a îndemnat populația să nu mai aștepte până în ultimul moment, și să se prezinte la medic atunci când au o afecțiune, pentru ca aceasta să nu se agraveze.

Într-un interviu recent la We Radio (VIDEO AICI), managerul spitalului, András-Nagy Róbert, a declarat că există o creștere a numărului de pacienți care suferă de boli grave şi au nevoie de tratament sau de intervenţii chirurgicale urgente, însă nu se prezintă la timp la spital.

Publicitate

„În momentul de faţă vedem o creştere, mai ales pacienţi cu forme grave care nu se duc la medic la timp, şi nu mă refer doar la cazurile de Covid-19. Avem operaţii care, teoretic, nu ar trebui să se întâmple: nu ar trebui să ai apendicită perforată pentru că stai acasă, nu ar trebui să ajungi în starea aceea la spital, sau cu hemoragie digestivă după o săptămână de stat aşa acasă. Am avut cazuri de genul acesta. Operaţiile neoplazice, oncologice, unde sunt suspiciuni de tumoră, cancer, acelea sunt urgenţe, ideea este ca pacientul să înceapă tratamentul cât mai repede ca să aibă o şansă, dar şi aici, în această perioadă de aproape 2 ani, am văzut multe cazuri depăşite şi, din păcate, pacienţi care dacă veneau şi nu stăteau 3-4 luni de zile acasă cu problemele acelea, şi nu ar fi ajuns la Urgenţă, ar fi avut o şansă la viaţă”, a declarat András-Nagy Róbert.

„Măsurile de protecție trebuie respectate, au fost stabilite de niște specialiști care chiar dacă ar fi cei mai proști din domeniul lor, tot sunt mai buni decât noi”

Acesta a făcut un nou apel la responsabilitatea populației și când vine vorba de măsurile de protecție împotriva virusului SARS-CoV-2, subliniind că doar prin prevenție poate fi evitată o formă gravă a bolii.

„Un rol deosebit de important în acest val este respectarea acelor măsuri de protecţie de care cred că ne-am săturat cu toţii, dar care trebuie respectate, au o eficienţă anume. Nu mergem la  evenimente unde riscul de transmitere este foarte mare. Poate pentru noi nu este un risc, dar pentru bunicii noştri este în mod cert, pentru că vedem în statistica decedaţilor că procentul este foarte mare în rândul persoanelor de peste 70 de ani. Apelez din nou la responsabilitatea civică: în primul rând vaccinarea este importantă! Cred că în cercul de cunoștințe al fiecărui individ există o cunoștință, mai apropiată sau îndepărtată, care a făcut o formă severă de boală, iar dacă ne vaccinăm putem să scap de acea formă severă, șansele de a scăpa de ATI sunt mari (…) Măsurile de protecție trebuie respectate, au fost stabilite de niște specialiști care chiar și dacă ar fi cei mai proști virusologi, epidemiologi din domeniul lor, tot sunt mai buni decât noi, pentru că pornim de la faptul că au făcut 6 ani de facultate de medicină, după care s-au mai specializat încă 3-4-5 ani”, a subliniat managerul.

În ceea ce privește activitatea în Spitalul Județean Sfântu Gheorghe, acesta a afirmat că deși situația este deocamdată sub control, conducerea unității medicale se pregătește pentru perioada următoare, iar la nevoie activitatea va fi reorganizată.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio