Ştiri

Un bebeluș de 7 luni a murit de rujeolă în Brașov. Ar fi luat virusul de la fratele lui care era nevaccinat

Un bebeluş de 7 luni, diagnosticat cu rujeolă, a murit în judeţul Braşov. Conform INSP, în perioada 1 ianuarie – 10 decembrie 2023, în România au fost notificate 2.010 cazuri confirmate cu rujeolă în 29 de judeţe şi în Bucureşti. Copilul care a murit ar fi luat virusul de la fratele său, în vârstă de 3 ani, care nu era vaccinat.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a avertizat că dacă oamenii nu se vaccinează există riscul să reapară și alte boli infecţioase contagioase, considerate eradicate. El a făcut această declarații la două zile după ce în România a fost declarată epidemie de rujeolă. Ministrul Rafila a subliniat că vaccinurile au ajuns să fie victimele propriului succes, întrucât anumite boli contagioase au fost eradicate prin vaccinări de-a lungul anilor, iar acum populaţia nu mai consideră că trebuie să se protejeze împotriva lor prin imunizare. Medicii avertizează că în cazurile grave de rujeolă, vaccinul poate face diferența între viață și moarte. „Din cauza vaccinului anti-Covid s-a ajuns la o rată de vaccinare mică și la alte vaccinuri, cum ar fi rujeolă. Medicii trebuie să informeze corect populația, să spună că vaccinul împotriva rujeolei salvează vieți și este printre cele mai vechi, a trecut toate testele și proba timpului. O rată de vaccinare la rujeolă de 70% nu este suficientă pentru a bloca răspândirea epidemică a acestei boli”, a declarat medicul Cristian Oancea. 

Publicitate

„În cadrul actualei epidemii de rujeolă din România a fost raportat 1 deces din cauza rujeolei la un copil în vârstă de 7 luni (neeligibil la vaccinarea cu ROR) din jud. Braşov, contact cu fratele în vârstă de 3 ani, nevaccinat antirujeolic”, a transmis marţi INSP.

Conform Ministerului Sănătăţii, cele mai multe cazuri de rujeolă au fost doagnosticate în judeţul Mureş – 628. Pe locul al doilea se află judeţul Braşov, cu 344 de cazuri.

În 5 decembrie, Ministerul Sănătăţii a declarat epidemie de rujeolă la nivel naţional. Ulterior, ministrul Alexandru Rafila a explicat că astfel va fi posibilă accelerarea campaniei de vaccinare, inclusiv la o vârstă mai mică, la 9-11 luni.

Publicitate
Publicitate
banner we radio