Ştiri locale

Un „bărbat” din Sfântu Gheorghe şi-a bătut soacra. Poliţia a emis ordin de protecţie

Poliția Municipiului Sfântu Gheorghe a fost sesizatămarţi, în jurul orei 11, prin apel 112 despre faptul că un bărbat și-a agresat fizic soacra.

Deplasându-se la fața locului, polițiștii au identificat persoana vătămată, o femeie în vârstă de 64 de ani, care a relatat faptul că în timp ce se afla singură acasă, ginerele ei, un bărbat în vârstă de 44 de ani, a pătruns fără drept în locuința acesteia, a agresat-o fizic, după care a distrus o ușă din interiorul locuinței.

În urma întocmirii formularului de evaluare a riscului, a rezultat că victima se încadrează în situația de risc iminent, fapt pentru care polițiștii au emis un ordin de protecţie provizoriu prin care au fost dispuse obligarea bărbatului să păstreze o distanță de 100 de metri față de victimă  și  locuința acesteia.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de violare de domiciuliu, lovirea sau alte violențe și distrugere.

Recomandări pentru victimele violenței în familie:

Pentru a beneficia de sprijin din partea poliţiei, victima are posibilitatea:

– să depună o sesizăre scrisă la sediul unităţii de poliţie de pe raza de domiciliu a victimei;

– să apeleze telefonic ofiţerul de serviciu al secţiei/unităţii de poliţie;

– să facă apel prin intermediul Serviciului Unic de Apel de Urgenţă 112 (acest apel poate fi făcută de oricine are cunoştinţă de astfel de evenimente negative – vecini, rude, copilul victimei, etc);

– să sesizeze verbal polițiștii din dispozitivul de siguranţă publică şi patrulare;

De asemenea, persoana vătămată trebuie să cunoască faptul că poate sesiza cu plângere prealabilă penală organul de cercetare penală sau procurorul. Dreptul de a depune o astfel de plângere are caracter personal şi aparţine părţii vătămate. Plângerea penală prealabilă poate fi depusă şi de un mandatar, caz în care procura trebuie întocmită special pentru acest scop şi trebuie să rămână anexată la plângere pe parcursul procedurilor.

Totodată, persoana vătămată trebuie să cunoască faptul că poate obține și un ordin de protecție provizoriu, menit să oprească imediat acțiunile agresorului.

Prin intermediul ordinului de protecţie provizoriu se pot dispune, pentru o perioadă de 5 zile, una ori mai multe măsuri de protecţie, apte să contribuie la diminuarea riscului iminent constatat, dintre următoarele obligaţii sau interdicţii:

– evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;

– reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor în locuinţa comună;

– obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;

– obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute.

(IPJ Covasna)

banner we radio