Ştiri locale

Un an de la incendiul din Comandău care a mistuit 8 case și a lăsat pe drumuri 19 persoane. Familiile se vor putea muta în noile locuințe la toamnă

Luna trecută s-a împlinit un an de la incendiul care a mistuit 8 case din comuna Comandău, lăsând pe drumuri, în plină iarnă, 19 persoane, printre care și trei minori care la vremea respectivă aveau 1, 6 și 17 ani. Cazul a sensibilizat întreaga comunitate a județului, de la localnici și până la membri ai unor instituții publice. Prefectura Covasna a solicitat Guvernului să aloce fonduri pentru sprijinirea persoanelor rămase fără case, având în vedere că doar una dintre familii avea asigurare pentru locuință.

În paralel, Avocatul Poporului – Biroul Teritorial Brașov s-a autosesizat în acest caz, iar în urma demersurilor făcute la instituții precum Prefectura, Agenția Județeană de Plăți și Inspectie Socială, Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Muncii şi Protecției Sociale, cele 8 familii au primit suma de 50.000 de lei, cu titlul de ajutor de urgență, iar Primăria Comandău a asigurat, cu titlu gratuit, un teren de peste 472 mp în vederea construirii unor case noi pentru sinistrați.

Construcția noilor case, finalizată în proporție de circa 50%

Lucrările de construcție sunt gata în proporție de aproximativ 50%, iar primarul comunei, Kocsis Béla, speră că acestea vor fi gata până la toamnă, astfel încât cele 8 familii să se poată muta în noile locuințe, cel târziu în luna octombrie a acestui an.

„Familiile încă nu s-au mutat în casele noi, dar sperăm că anul acesta, până în septembrie sau cel târziu octombrie vor fi gata construcțiile. Suntem pe la jumătatea lucrărilor pentru că între timp a venit iarna, dar când va veni primăvara, firma care a câștigat licitația se va reapuca de treabă. Familiile stau în prezent la rude, pentru că nicio familie nu a acceptat varianta pe care a propus-o Primăria. În total, 8 case au fost distruse de foc, și tot atâtea construim în locul lor. S-a făcut un plan general și vor fi ridicate după modelul vechilor case, dar din cărămidă, mai rezistente”, ne-a explicat edilul.

Amintim că pe 23 ianuarie 2022, un scurtcircuit electric produs în bucătăria uneia dintre case a dus la izbucnirea unui incendiu violent care a afectat și restul caselor lipite sub același acoperiș, cinci fiind mistuite complet de flăcări, iar în cazul altor trei au ars complet acoperișurile.  Peste 30 de pompieri militari şi voluntari covăsneni s-au luptat cu incendiul mai bine de 8 ore.

În zilele și lunile care au urmat, comunitatea s-a mobilizat exemplar, astfel că ajutoarele au venit inclusiv din localitățile și județele vecine. În contul deschis de Serviciul de Ajutor Maltez pentru victime s-au adunat în doar o lună de la tragedie peste 230.000 de lei, iar în paralel, consilierii județeni au donat fiecare câte 1.000 de lei, fiind adunată, în final, suma de 32.000 lei.

La rândul lor, suporterii echipei de fotbal Sepsi OSK au donat suma aproape 3.000 de lei, după ce Galeria oficială a lansat un apel prin care îi invita pe participanții la meciuri să sprijine această cauză.

Ajutoare constând în alimente de bază și haine pentru adulți și copii au venit și din partea Asociației Salvatore din Sfântu Gheorghe, iar locuitorii mai multor comune și orașe din județ au strâns sume considerabile după ce primarii au lansat apeluri prin care îi îndemnau să sprijine familiile greu încercate. Vestea tragediei a ajuns și peste hotare, astfel că printre cei care au făcut donații s-a numărat și un cetățean din Ungaria care a virat suma de 1 milion de forinți.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio