Ultima lună de testare gratuită în județul Covasna pentru depistarea cancerului de col uterin. Caravana mobilă de screening ajunge sâmbătă la Aita Mare
Luna decembrie este ultima lună în care femeile cu vârste cuprinse între 24 și 64 de ani din județele aparținătoare regiunii Centru mai pot beneficia gratuit de testarea HPV sau Babeș Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin, în cadrul campaniei lansate de Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureş în vara anului trecut. Inițiatorii programului de screening au transmis că mai sunt disponibile doar 2.000 de teste, astfel că, în această lună, testarea se va face pe principiul „primul venit, primul servit”.
Sâmbătă, 9 decembrie, între orele 10:00 și 13:00, caravana de screening se va afla în curtea Școlii Gimnaziale „Kriza János” din localitatea Aita Mare, femeile din grupul țintă putând beneficia de testare gratuită, pe baza cărții de identitate.
„Luna decembrie este ultima lună în care femeile din regiunea Centru pot efectua gratuit testare HPV! Mai sunt disponibile doar 2000 de teste! (…) Invităm, astfel, femeile cu vârsta între 24 și 64 de ani să beneficieze de oportunitatea oferită de acest proiect şi să vină la caravana de screening pentru a afla că sunt bine şi pentru a-şi oferi 5 ani de linişte (…) Femeile care nu ajung la caravană în această perioadă, se mai pot adresa pentru testare gratuită BP şi HPV până în 29 decembrie 2023, la centrele de recoltare din unitățile sanitare publice sau din cadrul cabinetelor private de obstetrică-ginecologie”, a transmis dr. Cosmina Cristina Uzun, managerul proiectului.
Campania se derulează în cadrul programului „Prevenție și depistare precoce a cancerului de col uterin, regiunea Centru”, al cărui obiectiv este creșterea numărului beneficiarelor de programe de sănătate, screening, diagnostic și tratament.
În luna iulie s-a împlinit un an de când judeţul Covasna a devenit parte a primei rețele de screening din România finanțată din fonduri europene. Până la finalul anului, la nivelul județului funcţionează o reţea de screening în cadrul Spitalului Judeţean din Sfântu Gheorghe şi 4 centre de recoltare, dintre care două organizate la nivelul secţiilor exterioare ale Spitalului de Recuperare Cardiovasculară Covasna, şi alte două la Spitalul Municipal Târgu Secuiesc. Lista centrelor de recoltare este disponibilă AICI.
Spre deosebire de multe alte tipuri de cancer, care afectează în primul rând persoanele în vârstă, aproape jumătate din cazurile de cancer de col uterin apar între 35 și 55 de ani, când multe femei sunt implicate activ în carierele lor și în îngrijirea familiilor lor.
Screeningul permite detectarea la timp și tratarea anomaliilor precoce care pot duce la cancer. Riscul de cancer de col uterin invaziv este redus cu până la 90% în cazul femeilor care se testează periodic, astfel că 9 din 10 cancere invazive pot fi prevenite.
(Ioana Ardeleanu)