Ştiri locale

UDMR Covasna a depus lista de candidaturi pentru Consiliul Judeţean. Tamás Sándor candidează pentru al cincilea mandat de preşedinte

UDMR Covasna a depus joi, la Biroul Electoral Județean, listele de candidaturi pentru Consiliul Județean, preşedintele formațiunii județene, Tamás Sándor, fiind înscris în cursa electorală pentru al cincilea mandat la şefia acestei instituţii.

La alegerile locale din acest an, UDMR Covasna candidează pentru 706 posturi în administrația locală, cu liste complete de consilieri în 40 de unități administrativ-teritoriale din cele 45 ale judeţului, și 37 de candidați la funcția de primar.

Tamás Sándor a declarat în cadrul unei conferințe de presă că 18% din totalul candidaților aflați pe listele UDMR Covasna, respectiv 128 de persoane, au vârste sub 35 de ani, iar 20% din echipă este formată din femei – 150 de candidate, dintre care 9 se află pe lista consilierilor județeni.

„În ceea ce privește Consiliul Județean, avem o listă completă de 38 de candidați, avem cel mai mare număr de femei – 9 candidate, și 12 tineri sub 35 de ani. Niciodată până acum nu am avut atât de mulți tineri sub 35 de ani și niciodată nu am avut atât de multe femei cum avem acum. În provincie, avem candidați noi pentru Primăriile Ghidfalău – Porzsolt levente, Cernat – Magor István, Belin – actualul viceprimar Ferencz Zoltán va candida pentru funcția de primar, iar la Mereni revine în funcția de primar Molnár István. În acest an, Pénzes Ágoston, fostul primar independent al comunei Ojdula va fi singurul candidat la alegeri în comună, din partea UDMR. În acea comună va fi listă separată UDMR cu celelalte partide maghiare din Transilvania. La Estelnic, fostul primar Salamon Balázs, dintr-un alt partid maghiar, va candida independent cu susținerea noastră, asta înseamnă că noi nu avem candidați separați, este singurul candidat în comuna Estelnic și am comasat consilierii locali maghiari de până acum într-o singură listă, a UDMR-ului. La Hăghig și la Vâlcele nu vom avea candidat la Primărie, însă avem listă completă de consilieri locali (…) La Primăria Vâlcele nu avem candidat pentru că domnul primar, cu care aveam speranță și rezultate foarte bune, a ieșit în pensie, și cum la Vâlcele suntem sub 5% ca și comunitate, nu am găsit o soluție mai bună”, a declarat Tamás Sándor.  

„Trebuie să învingem extremismul și indiferența societății în ceea ce privește participarea la alegeri”

Acesta a mai precizat că s-au adunat peste 26.000 de semnături de susținere a candidaturii sale la președinția Consiliului Județean, respectiv 25.000 de semnături pentru candidații înscriși pe lista de consilieri județeni.  

Președintele UDMR Covasna a vorbit și despre lupta împotriva extremismului și consolidarea încrederii comunității din județ, precizând că 2024 este „anul marilor schimbări și al alegerilor importante”, întrucât deciziile luate vor avea impact în următoarele decenii.  

„Trebuie să învingem indiferența societății în ceea ce privește participarea la alegeri, și trebuie să învingem și extremismul care a apărut foarte intens în spațiul public în ultima vreme (…) Familia noastră politică, UDMR, a reușit să consolideze în primul rând încrederea comunității maghiare în județ, ceea ce este foarte important pentru că lumea se schimbă și există multe incertitudini peste tot. Județul Covasna este o insulă a păcii în ceea ce privește formațiunile politice maghiare din Transilvania. Anul 2024 este un an important, un an al marilor schimbări și al alegerilor importante, pentru că deciziile care se vor lua în acest an în România nu sunt pentru 2024, nici pentru 2025, ci au o perspectivă mult mai mare, socotind chiar în decenii. Pentru noi, maghiarii din Transilvania, miza este foarte importantă: să fim învingătorii noului deceniu, și nu învinșii extremiștilor din România. Diferența enormă între partidele clasice românești și cele extremiste este că, în perspectiva partidelor clasice românești care sunt sau au fost în spectrul politic în ultimii 35 de ani, suntem și noi, cele 18 minorități naționale. Însă, în perspectiva partidului AUR nu există minorități în această țară, nici țigani, nici evrei, nici unguri. Diferența enormă este că în gândirea celorlalte partide românești, în viitoarea Românie suntem și noi înăuntru, suntem și noi cetățeni români și, de altfel, am stat și noi la făurirea unei Românii moderne, iar în viziunea partidului AUR nu există altcineva, sunt doar ei”, a mai declarat președintele UDMR Covasna.

Acesta a afirmat că Alianța pentru Unirea Românilor este „un real pericol pentru democrație”, precizând  că formațiunea a înregistrat cea mai mare creștere în ultimii ani, de la 9% susținere în 2020, la 20% în prezent.

„Este foarte important să înțeleagă nu numai comunitatea maghiară, ci și cea românească, faptul că acel partid este un pericol nu doar la adresa ungurilor, evreilor și țiganilor din această țară, este un pericol pentru societatea românească și pentru România modernă (…) Precum se știe, AUR momentan are 20%, iar doamna Șoșoacă cu partidul dânsei are 5-6%, deci în total 26%, pentru că ambii trag de aceeași rădăcină și se duc în aceeași direcție. Este un real pericol pentru democrație în general, pentru România în special, și pentru conviețuirea normală în societate între diferite comunități etnice”, a mai spus Tamás Sándor.

În cursa electorală din acest an, pe listele UDMR Covasna vor reintra şi primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, care va candida pentru al cincilea mandat, primarul municipiului Târgu Secuiesc, Bokor Tibor, ales în funcţie în urmă cu 12 ani, primarul oraşului Covasna, Gyerő József, care candidează pentru al treilea mandat şi primarul oraşului Baraolt, Benedek Huszár János, care a câştigat alegerile din 2020 ca independent iar anul trecut s-a înscris în UDMR.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio