Tur ciclist pentru promovarea mişcării, lecturii şi bisericilor fortificate din Transilvania
Mai mulţi bibliotecari din ţară vor porni luna aceasta într-un tur ciclist pe ruta Braşov-Sibiu, cu scopul de a promova lectura, mersul cu bicicleta şi bisericile fortificate din Transilvania.
Printre participanţii la „Ciclobiblio 2017” se va număra şi Kiss László, bibliotecar la Liceul Mikes Kelemen din Sfântu Gheorghe, care, în urmă cu aproape doi ani, a pedalat peste 3.000 de kilometri de la Marea Neagră până la Marea Nordului, pentru a atrage atenţia asupra rolului important pe care bibliotecile şcolare, universitare şi cele publice îl au în dezvoltarea societăţii.
Potrivit lui Kiss, turul ciclist va avea loc în perioada 28 august – 1 septembrie, iar startul va fi dat din faţa Bibliotecii Judeţene Braşov.
„Ne propunem să promovăm ciclismul şi lectura în timp ce vom vizita bisericile fortificate pe de acest traseu foarte frumos. Vom pedala împreună aproape 350 de kilometri, timp de cinci zile, pentru a aduce în atenţia publicului importanţa bibliotecilor şi a lecturii în dezvoltarea sănătoasă a fiecăruia dintre noi şi a comunităţilor noastre. Vom trece prin Braşov, Sfântu Gheorghe, Sighişoara, Sibiu şi ne vom opri şi la bibliotecile de pe traseu şi la muzee. Tema turului ciclist din acest an sunt bisericile fortificate din Ardeal, dar în anii următori ne propunem să ajungem şi în alte zone ale ţării, în Dobrogea, Moldova, în Banat”, a declarat Kiss László.
Potrivit acestuia, la eveniment şi-au anunţat participarea şi bibliotecari din Republica Moldova.
Kiss László a mai menţionat că orice persoană care doreşte să îi însoţească pe traseu este binevenită, cu condiţia să aibă echipamentul adecvat.
El a adăugat că acest tur ciclist va demonstra încă o dată că bibliotecarii nu sunt sedentari, aşa cum tind că creadă foarte mulţi oameni, ci, dimpotrivă, sunt nişte persoane extrem de active.
„Toată lumea crede despre noi, bibliotecarii, că suntem sedentari, dar nu este chiar aşa. Nu suntem oameni cenuşii, dar aşa se crede şi vreau să schimb cumva atitudinea, percepţia oamenilor faţă de acest lucru. Avem printre noi foarte mulţi ultramaratonişti. Un exemplu este colegul nostru, Avram Iancu din judeţul Hunedoara, care a traversat înot Canalul Mânecii”, a mai spus acesta.
Turul ciclist „Ciclobiblio 2017” se va derula cu sprijinul Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România şi al Asociaţiei Bibliotecarilor din România.
Kiss László nu este la prima campanie pe două roţi pentru susţinerea unei cauze. În anul 2008 a pedalat de la Sfântu Gheorghe până la Istanbul pentru a participa la un congres internaţional de hemofilie şi a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă persoanele care suferă de această boală genetică rară, ce afectează coagularea sângelui.
În urmă cu doi ani, Kiss László a plecat cu bicicleta din Constanţa spre Marea Nordului, iar în decurs de 20 de zile a străbătut şapte ţări, unde a vizitat mai multe biblioteci şcolare, publice şi universitare, punctul final fiind oraşul olandez Maastricht, unde a participat la Conferinţa Internaţională a Bibliotecilor Şcolare.
„Cărţile, asemenea ciclismului, te fac liber, îţi oferă o imensă libertate. Un om care citeşte este un om liber în gândire şi simţire. Mie mi-a deschis foarte mult mintea şi viziunea despre lume şi viaţă. Şi constat în ultima perioadă că mulţi oameni se reîntorc la lectură. Lucrurile parcă s-au mai stabilizat din acest punct de vedere şi oamenilor le-a revenit apetitul pentru carte. Nouă ne revine rolul să învăţăm generaţiile viitoare să citească şi să iubească lectura. Eu sunt optimist în această privinţă”, a mai spus Kiss László.