Ştiri locale

Trupa Osonó, în turneu cu un spectacol despre stereotipuri şi prejudecăţi etnice

Teatrul independent Osonó din Sfântu Gheorghe va susţine, luna aceasta, şase reprezentaţii cu spectacolul bilingv „Cercul prietenilor neştiuţi sau Picnic pe un covor japonez”, în mai multe oraşe din ţară, în cadrul unui turneu cofinanţat de Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României.

Managerul trupei, Fazakas Misi, a precizat că primul spectacol va avea loc luni, 6 noiembrie, la Liceul de Artă din Sibiu şi va fi urmat de alte reprezentaţii pe 8 noiembrie, la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza” din Galaţi, pe 9 noiembrie la Liceul de Artă „George Georgescu” din Tulcea, pe 10 noiembrie la Liceul Teoretic „Ady Endre” din Bucureşti şi la Casa de cultură „Petőfi Sándor” din Capitală, iar pe 11 noiembrie la Tein Teahouse, în Sfântu Gheorghe.

Prima parte a turneului s-a desfăşurat în perioada 24-29 septembrie şi a cuprins 13 reprezentaţii cu acest spectacol, susţinute la Miercurea Ciuc, Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Oradea, Arad şi Timişoara.

„Cercul prietenilor neştiuţi sau Picnic pe un covor japonez este un spectacol care refuză a se lăsa definit. Nu, nu este teatru-documentar, deşi spectacolul s-a născut pornind de la experienţele individuale ale tinerilor români şi maghiari. Nu, nu este teatru-forum, deşi confesiunile tinerilor vor zgândări spectatorii, care vor fi încurajaţi să intre în joc cu propriile întâmplări şi mirări. Un singur lucru este cert: cine intră pe câmpul de joacă al tinerilor de la Osonó va ajunge să rupă din manuale paginile pline de clişee şi prejudecăţi despre români şi maghiari. Fiecare reprezentaţie din turneu mizează pe intrarea tinerilor spectatori în Cercul prietenilor neştiuţi şi implicarea lor în dezbaterea/dialogul interetnic şi intercultural pe care spectacolul îl deschide, în spiritul ludic al culturii şi al artei teatrale”, menţionează Fazakas Misi, într-un comunicat de presă.

Osonó, înfiinţat în urmă cu peste două decenii, şi-a început activitatea ca trupă şcolară de teatru, dar de câţiva ani funcţionează ca teatru independent, fiind format dintr-un nucleu de tineri care i-au asigurat continuitatea. Acesta derulează de trei ani proiecte interetnice, menite să stimuleze cunoaşterea şi comunicarea dintre români şi maghiari.

Pentru activitatea sa, trupa Osonó a fost distinsă anul trecut cu premiul Charlemagne pentru Tinerii Europeni, acordat de Parlamentul European.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio