Ştiri locale

Trupa Osonó, cinci zile, 13 reprezentații în șase orașe din țară

Graţie unui turneu co-finanțat de către DRI/Departamentul pentru Relații Interetnice – Guvernul României, Trupa Osonó are bucuria de a susţine 13 reprezentaţii, în 6 oraşe din ţară,  cu spectacolul bilingv Cercul prietenilor neştiuţi sau Picnic pe un covor japonez / Ismeretlen barátok társasága avagy Piknik egy japán szőnyegen – producţie în regia lui Fazakas Misi.

Este vorba de prima parte a turneului, care se va derula între 24 – 29 septembrie, şi care va cuprinde reprezentaţii mai ales în săli de clase, pentru elevi de naționalitate română și maghiară, din școli din Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Oradea, Arad și Timișoara. În serile turneului, spectacolul va fi jucat pentru publicul larg, în teatre, cafenele și spații alternative.

Publicitate

Cercul prietenilor neştiuţi sau Picnic pe un covor japonez / (Ismeretlen barátok társasága avagy Piknik egy japán szőnyegen) este un spectacol care refuză a se lăsa definit. Nu, nu este teatru-documentar, deşi spectacolul s-a născut pornind de la experienţele individuale ale tinerilor români și maghiari. Nu, nu este teatru-forum, deşi confesiunile tinerilor vor zgîndări spectatorii, care vor fi încurajaţi să intre în joc cu propriile întîmplări şi mirări. Un singur lucru este cert: cine intră pe câmpul de joacă al tinerilor de la Osonó va ajunge să rupă din manuale paginile pline de clişee şi prejudecăţi despre români şi maghiari. Fiecare reprezentaţie din turneu mizează pe intrarea tinerilor spectatori în Cercul prietenilor neştiuţi şi implicarea lor în dezbaterea/dialogul interetnic şi intercultural  pe care spectacolul îl deschide,  în spiritul ludic al culturii şi al artei teatrale.

Trupa Osonó derulează de 3 ani proiecte interetnice. Și spectacolul Cercul prietenilor neștiuți sau Picnic pe un covor, respectiv prezentul turneu fac parte din Programul Osonó destinat comunicării interculturale şi relaţionării / apropierii interetnice. Partea a doua a Turneului se va desfăşura în noiembrie, cu reprezentaţii ale Cercului în orașele Sibiu, Galați, Tulcea și București.

Distribuția: Mucha Oszkár, Briana Macovei, Pászka Gáspár, Valentin C. Daniel, Babos Anna, Rosina Elena Sabău, Elek Ágota. Regia: Fazakas Misi. Consultant proiect: Nina Țîntar.

Programul Turneului:

24 septembrie, ora 19:00 Miercurea Ciuc, Grund

25 septembrie, ora 12:00 – Târgu Mureș, Colegiul Reformat

25 septembrie, ora 14:00 – Târgu Mureș, Colegiul Reformat

25 septembrie, ora 19:00 – Târgu Mureș, Teatrul Național din Târgu Mureș

26 septembrie, ora 11:00 – Cluj- Napoca, Colegiul Unitarian János Zsigmond

26 septembrie, ora 13:00 – Cluj- Napoca, Colegiul Unitarian János Zsigmond

26 septembrie, ora 19:00 – Cluj- Napoca, Colegiul Unitarian János Zsigmond

27 septembrie, ora 11:00 – Oradea, Liceul Catolic Szent László

27 septembrie, ora 13:00 – Oradea, Liceul Catolic Szent László

27 septembrie, ora 19:00 – Oradea, Cafeneaua Moscova

28 septembrie, ora 11:00 – Arad, Liceul Csiky Gergely

28 septembrie, ora 13:00 – Arad, Liceul Csiky Gergely

29 septembrie, ora 11:00 – Timișoara, Liceul Teoretic Bartók Béla

Publicitate
Publicitate
banner we radio