Ştiri locale

Tribunalul obligă Consiliul Judeţean Covasna să îndepărteze steagul secuiesc din sala de şedinţe

Tribunalul Covasna obligă Consiliul Judeţean, prin sentinţa pronunţată joi, să îndepărteze steagul secuiesc arborat în sala de şedinţe a instituţiei.

Instanţa a admis acţiunea Prefecturii Covasna care a atacat în contencios administrativ hotărârea Consiliului Judeţean privind acceptarea donaţiei unui steag secuiesc din partea Partidului Civic Maghiar, donaţie condiţionată de arborarea acestuia în spaţiul public, şi a dispus înlăturarea drapelului din sala de şedinţe.

Publicitate

În sentinţa postată joi pe site-ul Tribunalului Covasna se menţionează că instanţa „anulează hotărârea Consiliului Judeţean Covasna privind acceptarea ofertei de donaţie a unui bun mobil, anulează contractul de donaţie şi obligă pârâţii, respectiv Consiliul Judeţean Covasna şi preşedintele Consiliului Judeţean, să îndepărteze steagul albastru-auriu al Ţinutului Secuiesc din Sala mare de şedinţă a Consiliului Judeţean Covasna”.

Totodată, se arată că soluţia poate fi atacată în recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a declarat în urmă cu câteva luni, în momentul introducerii acţiunii instanţă, că steagurile nerecunoscute legal, cum este cel secuiesc, nu pot fi arborate pe clădirile publice ori în incintele acestora, lucru confirmat şi de o serie de sentinţe judecătoreşti rămase definitive.

Steagul secuiesc a fost donat Consiliului Judeţean de către liderul Partidului Civic Maghiar Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, în luna februarie, şi a fost arborat în sala de şedinţe a instituţiei. Kulcsar a declarat în repetare rânduri că cererea Prefecturii este „revoltătoare” şi că nu înţelege de ce steagul secuiesc, reprezentativ pentru comunitatea maghiară din judeţ, nu poate sta alături de cel al României şi al Uniunii Europene.

(Agerpres)

\"hotararea-steag-secuiesc-consiliul-judetean\"

Publicitate
Publicitate
banner we radio