Ştiri locale

Trei noi suporturi pentru cuiburile de barză montate la Valea Crișului

Locuitorii din Valea Crișului și-au propus să stimuleze creșterea populației de berze din comună și satele aparținătoare. În cursul săptămânii trecute, cu sprijinul autorităților locale și al membrilor Asociației „Rara Avis”, în satele Calnic și Valea Crișului au fost montate 3 noi suporturi pentru cuiburi, pe lângă cele 5 deja existente, iar localnicii speră ca noile „locuințe” să fie pe placul vestitorilor primăverii și să fie ocupate cât mai curând.

În județul Covasna există circa 320 de cuiburi, dintre care 8 se află la Valea Crișului. Cele mai multe familii de berze se găsesc, în prezent, în localitățile Pachia şi Lemnia.

Publicitate

„Barza a fost întotdeauna pasărea preferată a oamenilor din secuime. În comuna noastră, în satele Valea Crișului și Calnic, am dori să mărim numărul celor cinci cuiburi de berze existente. Tocmai din acest motiv, am pus bazele a trei noi fundații pentru cuiburi de barză în satele noastre. Îi invităm pe oaspeții noștri să profite de această oportunitate și să ocupe, să construiască și să-și înfrumusețeze noile locuințe. Mulțumim președintelui asociației Rara Avis, Kelemen László, dar și domnului Cristian Marchiș care ne-a pus la dispoziție macaraua sa, precum și domnului Kóltő Károly, care ne-a ajutat cu în mod dezinteresat la asamblarea suporturilor pentru cuiburi”, a transmis Kisgyörgy Sándor, localnic din Valea Crișului.

În ultimii ani, membrii Asociaţiei „Rara Avis” au derulat un amplu proiect de identificare a cuiburilor de barză aflate pe stâlpii de electricitate, monitorizându-le pe cele care depăşesc 1 metru, pentru a lua măsuri astfel încât să nu existe riscul ca acestea să fie dărâmate în caz de vânt puternic.

Pentru protejarea şi stimularea creşterii populaţiei de berze, în ultimii ani s-au montat suporturi pentru cuiburi în diferite zone din judeţ, cu sprijin din partea autorităţilor locale şi judeţene, inclusiv la solicitarea locuitorilor din judeţ.

La începutul săptămânii trecute, locuitorii din Bicfalău au semnalat apariția primei berze din județul Covasna. Bărzoiul denumit de localnici „Péter” este de 6 ani cel care ajunge primul din stol, în jurul datei de 8 martie, vestind venirea primăverii.

Membrii Asociației „Rara Avis” se așteaptă ca până în luna aprilie să se întoarcă în judeţ peste 600 de berze, păsările putând fi monitorizate prin GPS.

În urmă cu aproape 7 ani, Enel și Societatea Ornitologică Română au lansat aplicaţia „Uite Barza”, unică în Europa, cu ajutorul căreia s-a realizat recensământul berzelor albe din ţară, iar persoanele care doresc să ajute la menţinerea evidenţei o pot descărca din Google Play sau AppStore.

Până în prezent, peste 10.000 de persoane au participat la acest proces, numărând peste 5.000 de exemplare.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio