Ştiri locale

Trei izvoare din stațiunea Covasna au fost reabilitate. Donație de 1.000 de euro pentru lucrările la Izvorul Elvira

Cele mai importante izvoare cu apă minerală din centrul stațiunii Covasna – Izvorul Kati, Izvorul de lângă pârâu și Izvorul Elvira au fost reabilitate de Primărie, cheltuielile fiind în mare parte finanțate de la bugetul local. Autoritățile locale au beneficiat, însă, și de o donație generoasă, în valoare de 1.000 de euro, din partea Elvirei Gocz, originară din Covasna, care a oferit suma pentru a sprijini reabilitarea izvorului care îi poartă numele. 

Într-o postare pe Facebook, primarul Gyerő József a făcut apel la localnici să fie „proprietari buni și responsabili ai infrastructurii înnoite”.

„După reabilitarea Izvorului Kati și a izvorului de lângă pârâu, anul acesta ne-am propus să executăm lucrări de reparații și la Izvorul Elvira din centrul stațiunii. Costurile intervenției au fost finanțate din veniturile proprii ale bugetului local. Doamna Gocz Elvira a contribuit la acoperirea cheltuielilor, donând orașului suma de 1.000 euro. Lucrările de calitate au fost realizate de dl. Moldovai István și echipa sa de constructori. Mulțumiri donatoarei! Mulțumiri antreprenorului! Să fim proprietari buni și responsabili ai infrastructurii înnoite!”, a transmis primarul Gyerő József.

Născută în 1939 în Covasna, Elvira Gocz este cunoscută în lumea occidentală pentru vasta activitate umanitară pe care o desfăşoară, fiind împlicată în misiuni filantropice, atât pentru sprijinirea spitalelor, cât şi a copiilor săraci din România şi din alte colțuri ale lumii. Este cea care a finanțat construirea izvoarelor Elvira I și Elvira II aflate în parcul central al stațiunii. 

Rămasă orfană la vârsta de 5 ani, a cunoscut neajunsurile încă din copilărie, fiind nevoită să se angajeze servitoare la Sfântu Gheorghe la vârsta de 12 ani. Ambiția și dorința de a avea un trai decent au purtat-o prin aproape toate colțurile lumii. S-a angajat ţesătoare la fabrica de textile „Derjinski” din Moscova, iar în paralel a terminat Şcoala Medicală „Botkina”, obținând diploma de soră de război, care a devenit „paşaportul” ei către viața din Occident.

De-a lungul timpului a lucrat la Spitalul Universitar Internaţional din Paris, iar seara cânta la cabaret. A îngrijit mai multe personalități, printre care fostul preşedinte francez Francois Mitterand, liderul politic tunisian Bem Ali, sau fostul secretar general al ONU Javier Perez de Cuilleard.

Dorința de a lupta pentru o lume mai bună i-a adus, în 1978, distincția „Crucea de ofiter”, oferită de  Liga Universală a Binelui Public (Ligue Universelle du Bien Public – n.r.) pentru merite deosebite în slujba umanităţii. După mulți ani, a revenit în țară din dorința de a se stabili în Covasna natală, unde a început să construiască o casă și a luat în grijă un copil, căruia și-a propus să îi ofere un viitor mai bun. 

Covasna, care deține oficial brandul „stațiunea mofetelor și a celor 1000 de izvoare de apă minerală”, este una dintre cele mai importante stațiuni balneoclimaterice ale României. Cele mai importante izvoare cu apă minerală din stațiune sunt Izvorul Elvira, Izvorul Kati și Izvorul de lângă Liceul „Kőrösi Csoma Sándor”. Izvoarele Elvira I și Elvira II, a căror construcție a fost finanțată de Elvira Gocz, sunt situate în parcul central, ambele fiind exploatate înainte de 1989. Apa este puternic feruginoasă, bicarbonată, clorurată, sodică, hipotonă și carbogazoasă, fiind recomandată în cazul afecțiunilor gastrointestinale.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio