Ştiri locale

Trei bărbaţi au fost răniţi şi aproape 1.000 de animale omorâte de urşi anul acesta în judeţul Covasna

Potrivit autorităţilor locale, urşii s-au înmulţit foarte mult în ultimii ani, iar numărul pagubelor provocate de aceştia a crescut proporţional.

Directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu, a declarat că în judeţ sunt peste 2.000 de urşi, iar numai în acest an au fost raportate pagube în valoare de peste 563.000 de lei provocate de aceste animale sălbatice, dintre care 291.000 de lei au fost deja achitaţi celor păgubiţi.

Anul acesta, urşii au omorât 35 de vaci, 210 oi, 7 capre, 27 de porci, un cal, 635 de păsări, 31 de iepuri şi au distrus 38 de stupi de albine. De asemenea, au distrus 35 de hectare de porumb, 2 hectare de grâu, precum şi suprafeţe mai mici cu floarea-soarelui, sfeclă şi ovăz.

Tot în acest an, trei persoane din judeţul Covasna – un bărbat din Sita Buzăului şi doi din localitatea Belin – au fost răniţi de urşi.

„E clar că urşii s-au înmulţit. Şi eu cred că ne apropiem de un dezastru ecologic. La un moment dat, se va pierde controlul total. Noi avem şi şase deplasări pe zi în tot judeţul pentru a verifica dosare şi pagube. E un efort considerabil din partea angajaţilor noştri”, a spus Gheorghe Neagu.

În anul 2022, la APM Covasna au fost reclamate 273 de pagube provocate de urşi, în 2021 au fost înregistrate 337, iar în 2020, un număr de 194.

Locuitorii din Sfântu Gheorghe au fost avertizaţi, miercuri dimineaţă, printr-un mesaj RO-ALERT transmis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna, că a fost semnalată prezenţa unui urs la intrarea în localitate, în apropierea Cartierului Gării.

Oamenii au fost sfătuiţi să evite zona şi să rămână în locuinţe.

„A fost semnalată prezenţa unui urs în municipiul Sfântu Gheorghe, strada Lt. Păiuş David, lângă fabrica de teracotă. Evitaţi zona, rămâneţi în locuinţe. Păstraţi distanţa faţă de animal şi nu încercaţi să îl hrăniţi. Fără să vă expuneţi pericolului, protejaţi animalele din gospodărie”, se arată în mesajul RO-ALERT.

În luna iunie, ISU Covasna a avertizat populaţia cu privire la prezenţa unui urs în apropierea supermarketului Kaufland din Sfântu Gheorghe.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio