Ştiri

Transferul contribuțiilor către angajat se va face miercuri prin ordonanță de Guvern. Sindicatele anunţă proteste

Premierul Mihai Tudose a declarat marți că transferul contribuțiilor de la angajator la angajat se va face prin ordonanță de urgență, în ședința de Guvern de miercuri.

Întrebat, la Palatul Parlamentului, dacă vor fi trecute contribuțiile de la angajator la angajat, Tudose a răspuns: “Da”.

Întrebat, de asemenea, dacă acest transfer se va face prin ordonanță de urgență premierul a răspuns: “Da, prin ordonanță”.

El a adăugat că ședința de Guvern va fi miercuri.

Trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat a nemulțumit sindicatele, care au avertizat că există riscul scăderii unor salarii. În aceste condiții, angajații Dacia și ai mai multor companii de componente auto din zonă protestează astăzi la Mioveni, cerând Guvernului să renunțe la această măsură.

Sindicatele anunță noi proteste

Sindicaliștii au reacționat la anunțul că ordonanța de urgență pentru modificarea Codului fiscal va intra în ședința de guvern de mâine. Blocul Național Sindical a anunțat că merge înainte cu protestele anunțate pentru această lună în mai multe orașe din România.

Principala nemulțumire a oamenilor este trecerea contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului. Ei spun că acest lucru va duce la scăderea salariilor, în cazul unor categorii de angajați.

Un prim miting are loc astăzi, la Mioveni, unde în total sunt așteptați să participe circa 10.000 de angajați ai Dacia și ai unor producători de componente auto din zonă. În acest moment, în fața Casei de Cultură a Sindicatelor din Mioveni s-au adunat circa 6.000 de persoane.

Următoarele proteste anunțate de BNS:

  • Mâine, 08.11.2017, începând cu ora 16.00, aprox 1.000 de membri de sindicat vor protesta la Constanța, în fața sediului Prefecturii Constanța.
  • Joi, 09.11.2017, începând cu ora 15.00, aprox 1000 de membri de sindicat vor protesta la Oradea, în fața sediului Prefecturii Bihor.
  • Joi, 09.11.2017, începând cu 16.00, aprox 1500 de membri de sindicat vor protesta la Ploiești, participanții se vor aduna în jurul orei 16.00 la Gara de Sud din Ploiești, de unde se va pleca în marș până la Prefectura Prahova, mitingul se va derula începând cu 16.30, în fața sediului Prefecturii.
  • Vineri, 10.11.2017, începând cu ora 14.00, aprox 1500 de membri de sindicat vor protesta la Timișoara, în fața sediului Prefecturii Timiș.
  • Miercuri 15.11.2017, începând cu ora 16.00, aprox 1000 de participanți vor protesta la Cluj Napoca.

O altă confederație sindicală, CNSLR Frăţia, a anunţat la începutul acestei luni că începe demersurile pentru declanşarea grevei generale. Confederaţia sindicală reprezintă interesele a 500.000 de angajaţi din domenii diverse, de la sănătate la comunicaţii, transporturi şi industria lemnului. Sindicaliştii se tem că salariile vor scădea de anul viitor atât la stat, cât şi la privat.

Greva generală va fi declanşată în sectoarele sănătate, învăţământ, administraţie publică şi asistenţă socială, energie, petrol şi gaze, chimie, petrochimie, comunicaţii, transporturi, agricultură.

„După strângerea semnăturilor celor 500.000 de salariaţi din cadrul confederaţiei noastre, vom decide data declanşării grevei generale”, a precizat CNSLR Frăţia într-un comunicat de presă.

Începând cu 1 ianuarie 2018, contribuţiile sociale vor trece de la angajatori la angajaţi, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Oronanța va fi discutată în ședința de Guvern de mâine.

Nivelul contribuţiilor va scădea cu 2 puncte procentuale, astfel că din totalul de 39,25% contribuţii plătite la un salariu brut se vor plăti 37,25%. Din totalul de 22,75% contribuţii datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat, spunea Ministerul Finanţelor.

În total, din salariul brut, 35% vor fi contribuţii reţinute de angajator în numele salariatului, iar contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat) scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanţe salariale.

Măsura a fost contestată de toate confederaţiile sindicale.

 

 

 

 

Publicitate
banner we radio