Ştiri locale

Totul despre Recensământul din judeţul Covasna. Vor fi recenzate 98.000 de locuințe și circa 197.000 de persoane

Recensământului Populației și al Locuințelor, programat inițial să aibă loc anul trecut, a fost amânat pentru acest an din cauza pandemiei Covid-19. Prima etapă, cea de colectare indirectă a datelor relevante din surse administrative, a început în data de 1 februarie și se va încheia pe 13 martie 2022.

Conform calendarului de Recensământ, în perioada 14 martie – 15 mai va avea loc autorecenzarea asistată a populației, iar în perioada 16 mai – 17 iulie recenzorii vor trece la colectarea datelor prin interviuri faţă în faţă, în gospodării (cu ajutorul tabletelor).

Publicitate

Șefa Direcției Județene de Statistică (DJS) Covasna, Andrea Illés, a explicat într-o conferință de presă că față de recensămintele precedente, cel din acest an vine cu o serie de noutăți în ceea ce privește modul de colectare a datelor. Astfel, clasicele chestionare pe suport de hârtie au fost înlocuite de chestionarele online, iar respondenții sunt încurajați să se autorecenzeze, fiind recompensați prin acordarea unei zile libere plătite.

La nivelul județului Covasna vor fi 228 de sectoare de recensământ, 45 de coordonatori – câte unul pentru fiecare unitate administrativ-teritorială, 9 recenzori-șef care își vor desfășura activitatea în municipii și orașe, și 93 de persoane care se vor ocupa de autorecenzarea asistată, iar pentru fiecare dintre cele 228 de sectoare va exista câte un recenzor.

„Anul acesta vom avea primul recensământ derulat exclusiv online. Este o noutate din punct de vedere al activității noastre, pentru că vom elimina complet hârtia și vom folosi instrumentele tehnice, respectiv tabletele puse la dispoziție de către Serviciul de Telecomunicații Speciale. Tot ca un element de noutate, recensământul din acest an va oferi și posibilitatea de autorecenzare, ceea ce înseamnă că înregistrarea informațiilor necesare pentru completarea datelor se face chiar de persoana recenzată, fie cu echipamentele proprii, fie cu cele puse la dispoziție de către Unitatea județeană de implementare a recensământului din cadrul primăriilor. În județul nostru, sectoarele vor avea, în medie, 430 de locuințe. Cu cât mai multe persoane se vor autorecenza, cu atât mai puține vizite pe teren vor avea de efectuat recenzorii. Vor fi recenzate circa 98.000 de locuințe și circa 197.000 de persoane – conform populației rezidente în data de 1 decembrie 2021”, a explicat directoarea DJS Covasna, Andrea Illés.

Potrivit acesteia, în cele două luni, începând cu data de 14 martie, persoanele care nu au cunoștințe tehnice sau nu dispun de tehnologia necesară pentru a se autorecenza, pot apela la recenzorii „ARA” pentru recenzarea asistată, la punctele stabilite și amenajate de fiecare primărie în parte. După această perioadă, persoanele care din diferite motive nu s-au autorecenzat, vor primi vizita recenzorului la domiciliu.

Pașii pentru autorecenzare

Fiecare persoană cu reședința obișnuită în România este încurajată să se autorecenzeze, prin parcurgerea a doi pași. Pentru început, pe site-ul www.recensamantromania.ro (care va deveni funcțional în data de 14 martie), se va completa formularul de preînregistrare accesând butonul „PLATFORMĂ AUTO-RECENZARE”. Ulterior, chestionarul va fi completat individual, prin accesarea unui link primit pe adresa de e-mail indicată în preînregistrare.

„În acest formular se vor completa informațiile solicitate, împreună cu adresa, CNP-ul persoanelor din gospodărie și adresele de e-mail. Pot fi două situații: prima este aceea în care persoana care face preînregistrarea trece o singură adresă de e-mail pentru toți membrii gospodăriei, urmând să primească pe acea adresă toate chestionarele pentru toți membrii familiei, iar a doua situație este aceea când sunt și alte persoane majore în gospodărie și au adrese de e-mail proprii, atunci și acelea pot fi trecute”, a mai explicat Andrea Illés.

Chestionare-martor și în limba maghiară

Autorecenzarea asistată, în cazul persoanelor care nu dispun de cele necesare la domiciliu, se va putea face doar în spațiile special amenajate în acest sens de către primării. Recenzorii care vor asista cetățenii vor avea câte două tablete în gestiune, respectiv câte două chestionare-martor pe suport de hârtie, fiind singurele situații în care se va utiliza hârtia.

„Vor fi chestionare tipărite în limba română, iar acolo unde ponderea populației aparținând unei minorități – în cazul nostru vorbitoare de limba maghiară – va fi mai mare, vom utiliza și un chestionar-martor în limba maghiară. Un lucru important este faptul că la acest recensământ formularele se vor putea completa și în limba maghiară, fiind în jur de 15 limbi în care acest chestionar poate fi completat”, a mai precizat directoarea DJS Covasna.

Aceasta atrage atenția că răspunsurile la întrebările din chestionar trebuie să conțină date reale și corecte, iar aplicația va semnala situațiile în care, de exemplu, un răspuns este eronat, sau o întrebare a rămas fără răspuns. Concret, fiecare întrebare va fi colorată cu verde – în cazul în care nu există erori; albastru – în cazul în care persoana a omis să dea un răspuns, respectiv roșu – în cazul în care există o eroare care trebuie corectată.

Cum se acordă ziua liberă și cine nu beneficiază de acest drept

Pentru a încuraja autorecenzarea, persoanele salariate care apelează la această modalitate de recenzare în perioada 14 martie – 15 mai, au dreptul la o zi liberă plătită. Dovada autorecenzării online se realizează prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării. Persoanele care nu se pot autorecenza vor fi contactate de recenzori pentru colectarea datelor în perioada 16 mai – 17 iulie, dar în acest caz nu vor mai beneficia de ziua liberă.

„În termen de cel mult 7 zile de la completarea chestionarului se va primi înapoi o confirmare a validării chestionarului, persoana poate intra pe site-ul recensământului pentru a verifica dacă este corect sau nu, iar cu dovada respectivă se va putea duce la angajator pentru a solicita o zi liberă plătită indiferent că lucrează în sectorul public sau cel privat”, a mai spus Andrea Illés.

Ce cuprinde chestionarul de Recensământ 2021

Chestionarul de recensământ are o secțiune pentru recenzarea locuinței și o alta pentru recenzarea persoanei. Prima conține întrebări referitoare la persoanele care ocupă permanent sau temporar respectiva gospodărie, însă conține întrebări și despre tipul locuinței, forma de proprietate, numărul de camere, utilităţi, sau combustibilul folosit la gătit şi la încălzire.

Caspitolul referitor la recenzarea persoanei va conţine date despre persoană, însă momentul de referinţă va fi 1 decembrie 2021. Astfel, conform unui document guvernamental adoptat recent, se vor înregistra în chestionare „un copil născut înainte de ora «0» din ziua de 1 decembrie 2021 şi o persoană decedată după ora «0» din ziua de 1 decembrie 2021” – întrucât persoana era în viaţă la momentul de referinţă al recensământului.

Cei chestionaţi vor trebui să răspundă la întrebări precum: starea civilă şi data căsătoriei, motivul pentru care stau în respectiva localitate, în cazul unei relocări recente, etnie, religie şi nivelul de educaţie atins.

Una dintre secţiuni este dedicată efectelor pandemiei Covid-19, românii fiind întrebaţi în ce măsură au fost afectaţi și având la dispoziție 5 variante de răspuns: 1. deloc; 2. în mică măsură; 3. oarecum; 4. în mare măsură şi 5. foarte mult.

„Datele care trebuie furnizate în acest recensământ sunt cele care se referă la  starea de fapt pe data de 1 decembrie 2021. Persoanele născute după data de 1 decembrie 2021 nu se recenzează, cu toate acestea, persoanele care trăiau în data de 1 decembrie și, ulterior, au decedat vor fi recenzate (…) Vor fi foarte multe materiale de informare și promovare pe care le vom distribui în perioada următoare și îndemn pe toată lumea să se documenteze înainte despre întrebările din chestionar și să aibă răspunsurile pregătite”, a mai spus Andrea Illés.

Potrivit acesteia, timpul estimat pentru completarea chestionarului în cazul unei gospodării în care locuiesc 4 persoane (părinți + 2 copii) este de cel mult 30 de minute.

Amenzi pentru refuzul de a furniza date în cadrul Recensământului

Persoanele care refuză să colaboreze cu autoritățile în vederea colectării de date riscă amenzi de până la 5.000 de lei, în timp ce firmele ar putea fi sancționate cu până la 50.000 de lei.

Potrivit legii, vor fi sancionate: împiedicarea efectuării înregistrărilor care fac obiectul recensământului, refuzul furnizării informațiilor solicitate sau furnizarea de date incomplete sau eronate, nerespectarea de către personalul de recensământ a instrucțiunilor privind modul de înregistrare și prelucrare a datelor populației și de păstrare a caracterului confidențial al datelor, împiedicarea accesului personalului de recensământ în interiorul complexurilor rezidențiale aflate pe proprietate privată, și cele aparținând cultelor religioase, sau utilizarea de către personalul de recensământ a datelor obținute, în alte scopuri decât cele statistice, sunt sancționate cu amenzi.

Plata recenzorilor – 7.500 de lei cea mai mare sumă

Plata recenzorilor se va face în funcţie de numărul de chestionare completate prin interviu faţă în faţă, cu 7 lei pentru recenzarea persoanei, respectiv 3,5 lei pentru recenzarea locuinţei. În cazul oraşelor şi comunelor izolate sau dispersate teritorial, plata recenzorilor pentru activitatea propriu-zisă se va face în funcţie de tipul de chestionar, la un tarif de 9 lei pentru recenzarea persoanei și 5 lei pentru recenzarea locuinţei.

Plata recenzorilor-şef se va face în sumă fixă de 6.000 de lei pentru cele două luni de contractare a serviciilor, iar coordonatorii care își vor desfășura activitatea la nivelul unităților administrativ-teritoriale vor fi plătiți diferențiat, în funcție de populația localității, suma maximă fiind de 7.500 de lei pentru cele două luni de activitate.

Rezultatele provizorii ale recensământului vor fi publicate la finalul acestui an, în vreme ce rezultatele finale vor fi publicate în luna decembrie a anului viitor.

Mai multe informații legate de Recensământ și perioada de desfășurare pot fi aflate AICI.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio