Ştiri locale

Tot ce trebuie ştiut despre Coronavirus. Simptome, cum se transmite şi cum ne ferim

E bine de ştiut că virusul Covid-19 – Coronavirus nu se transmite prin aer, se transmite prin contactul la nivelul suprafeţelor, prin picăturile de tuse ajunse pe faţă, gură, nas, ochi. Dacă cineva tuşeşte şi sar picături pe butoanele unui lift, sau pe un scaun, ori pe o masă, cine va atinge acea suprafaţă cu mâna şi apoi îşi va atinge faţa, gura, ochii, va fi infectat.

Simptomele sunt febra, tuse (de obicei seacă) și dificultate în respirație care apare după o săptămână. Este o boală care durează destul de mult, peste o săptămână. Nu prea se întâlnesc rinoreea (mucii), strănutul sau durerea în gat.

Perioada de incubație este între 2-14 zile, dar de câteva zile se sugerează că ar fi chiar 24-27 zile. În această perioadă fără simptome omul este contagios și răspândește virusul.

Virusul rezistă în jur de o săptămână la temperaturi sub 20 de grade, apoi la peste 25-30 de grade începe să mai moară.

Virusul e distrus de săpun, de dezinfectanţi comuni precum alcoolul medicinal. Deci igiena mâinilor e foarte importantă! Nu mâncați fără să vă spălați pe mâini. Mâncarea ambalată este cea mai sigură. Atenție și la pâinea neambalată. Luați după voi șervețele umede dezinfectante dacă nu aveți cum să vă spălați pe mâini. Curățați mai des suprafețele cu alcool sau alte dezinfectante. Atenție în mijloacele de transport în comun, în magazine, restaurante, la muncă. Ștergeți și telefonul și tastatura deoarece de obicei sunt cele mai murdare lucruri dar și cele mai des folosite.

Folosirea măștii ajută dacă ești deja bolnav, să nu dai mai departe. Pentru cei sănătoși este cu două tăișuri deoarece specialiștii nu zic că ar proteja ba mai mult ar putea sa încurce deoarece pui mâna să o scoți sau o lași pe masă, apoi o pui din nou pe faţă și uite aşa te infectezi mai ușor.

Atenție la cei veniți din Italia! Sunt deja multe cazuri acolo. Încercați să nu vă întâlniți 2 săptămâni cu ei și ar fi bine să stea în carantină 14 zile.

Oricine începe să aibă febră, tuse și respirație grea și a intrat în contact cu cineva venit din China, Italia, Coreea de Sud, Japonia sau alte ţări asiatice în ultima lună, nu iese din casă, pune masca și anunță ambulanţa la 112.

Cei mai afectați sunt cei în vârstă și cei cu boli asociate. Cei mai mulţi se vindecă (în total 97%). Doar cazurile grave se internează adică cei care au nevoie de suport în respirație şi la care starea este afectată.

Momentan nu exista un tratament pentru acest virus. Se încearcă unele tratamente care se dau în HIV și imunoglobuline la cei cu fază severă dar nu este nimic sigur. Se merge doar pe simptomatice până în prezent.

Cele mai afectate ţări cu cazuri în creștere sunt China, Coreea de Sud și mai nou Italia.

banner we radio