Info Trafic, Ştiri

Toate trecerile de pietoni de pe drumurile europene, naționale și județene care traversează localități vor trebui luminate

Pentru a reduce accidentele rutiere care se petrec pe timpul nopții pe drumurile europene, naționale și județene, autoritățile administrației publice locale vor avea obligația să ilumineze trecerile de pietoni nesemaforizate, potrivit unei legi publicate marți în Monitorul Oficial.

Legea 278/2022 prevede că autoritățile locale vaor avea obligația de a asigura iluminarea corespunzătoare a trecerilor de pietoni fără semnafor și care sunt semnalizate corespunzător. Iluminarea va trebui să se facă cu sisteme inteligente de tip led cu lumină asimetrică „pentru crearea unui contrast puternic între trecerea de pietoni și suprafața carosabilului”.

Publicitate

Această obligație va trebui aplicată pe sectoarele de drumuri europene, naționale și județene din intravilanul localităților. Legea oferă și o perioadă de răgaz autorităților, obligația urmând să intre în vigoare abia peste un an.

Sunt prevăzute și amenzi pentru neîndeplinirea acestor obligații de către autoritățile publice, cu o valoare cuprinsă între 21 și 100 de puncte de amendă. Amenda maximă ce va putea fi aplicată va fi de 14.500 lei, dacă ne raportăm la punctul de amendă din prezent, care este plafonat la valoarea de 145 lei.

Publicitate
banner we radio