Ştiri

Toate restricțiile au fost ridicate! Fără mască la interior și exterior, certificatul digital nu mai este necesar, carantina la revenirea în țară a fost eliminată

România a ieșit noaptea trecută de sub starea de alertă instituită pe fondul pandemiei Covid-19, toate măsurile restrictive fiind eliminate, potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila. Începând de azi, masca de protecție nu mai este obligatorie nici în spațiile închise, și nici în exterior, operatorii economici pot funcționa fără restricții de oră sau de capacitate, formularul PLF de localizare a călătorilor nu va mai fi necesar, iar certificatul digital nu va mai fi solicitat la intrarea în țară.

Totodată, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a hotărât abrogarea procedurilor de carantină a persoanelor în contextul Covid-19 (Hotărârea CNSU – AICI). Ministrul Sănătății a precizat, în cursul zilei de ieri, că izolarea persoanelor diagnosticate cu Covid rămâne necesară și după ridicarea restricțiilor, însă vor dispărea controalele pe care autoritățile le făceau până acum pentru verificarea respectării deciziilor de izolare.

IPJ Covasna: „Documentele ale căror termene de valabilitate au fost prelungite în starea de alertă expiră în termen de 90 de zile”

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Covasna, documentele ale căror termene de valabilitate au fost prelungite pe perioada stării de alertă urmează să expire în termen de 90 de zile.

„Începând din data de 9 martie a.c., ora 00.00, (…) încetează TOATE restricțiile, precum și restrângerea sau interzicerea unor activități, spre exemplu: obligativitatea purtării măști de protecție în spațiile publice, restrângerea sau interzicerea organizării și desfășurării de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, restrângerea sau interzicerea circulației persoanelor și vehiculelor în locurile și, după caz, în intervalele orare stabilite, organizarea muncii la domiciliu, etc. (…) Documentele a căror valabilitate a fost prelungită pe perioada stării de alertă urmează să expire după o perioadă 90 de zile de la încetarea stării de alertă. În acest sens, structurile MAI responsabile pentru emiterea unor astfel de documente vor informa cetățenii cu privire la modalitatea eliberării acestora astfel încât să fie evitată aglomerația la ghișee. Prevederile referitoare la certificatul digital al Uniunii Europene privind Covid și formularul digital de intrare în România rămân în continuare aplicabile”, se arată într-un comunicat al IPJ Covasna.

Aceeași sursă precizează că încetează măsurile privind angrenarea poliției locale în cadrul activităților realizate de către unitățile de poliție, precum și subordonarea operațională a serviciilor voluntare pentru situații de urgență și a serviciilor de ambulanță.

De asemenea, se redeschid punctele de trecere a frontierei închise temporar, total sau parțial pe perioada stării de alertă, respectiv frontiera româno-ungară Carei (județul Satu Mare) și frontiera româno-bulgară Lipnița, Dobromir (județul Constanța).

Școlile revin la normal

Și activitatea școlară revine la normal după încetarea stării de alertă, însă elevii care învățau online sau erau izolați trebuie să respecte în continuare perioada dispusă. Ministrul Sănătății a precizat că „nu se mai suspendă cursurile cu prezență fizică în funcție de numărul de infectări sau de gradul de ocupare al paturilor destinate bolnavilor Covid-19”.

Clasele, grupele sau unitățile de învățământ care la data încetării stării de alertă funcționează în sistem online vor continua să funcționeze în acest sistem până la sfârșitul perioadei dispuse în deciziile de suspendare a activității cu prezență fizică, mai precizează Ministerul.

Publicitate
banner we radio