Tichete sociale de 2.000 de lei pentru proaspetele mămici cu posibilități materiale reduse
Mămicile care au bebeluși de până în 3 luni, și care provin din medii defavorizate, pot primi un sprijin financiar în valoare de 2.000 de lei. Ajutorul este acordat sub forma unui tichet social pe suport electronic, banii putând fi folosiți doar pentru achiziționarea de produse pentru îngrijirea nou-născuților. Beneficiarele nu vor putea retrage numerar și nici nu vor putea preschimba tichetele sociale.
Programul se derulează la nivel național, prin intermediul serviciilor de asistență socială din cadrul primăriilor.
La Barcani, de exemplu, primarul Pastor Nicolae le îndeamnă pe tinere să se prezinte la sediul Primăriei – compartimentul de Asistență Socială, pentru a afla cum pot intra în posesia tichetelor electronice. Edilul a publicat, într-o postare pe pagina de Facebook „Împreună pentru Barcani”, o listă a documentelor necesare, dar și criteriile pe care proaspetele mămici trebuie să le îndeplinească pentru a primi cei 2.000 de lei.
Condiția principală pentru a intra în posesia tichetelor sociale este ca cererea de acordare să nu fie depusă mai târziu de 3 luni de la nașterea copilului. De asemenea, proaspetele mămici trebuie să se încadreze într-una dintre următoarele categorii: să fie beneficiare de ajutor social sau alocație pentru susținerea familiei; să fie în evidența statului cu o dizabilitate; să se afle temporar într-o situație critică de viață (victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente și/ sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate); ori să fie cetățeni străini sau apatrizi (din zona conflictului armat din Ucraina).
Și mamele minore pot beneficia de ajutorul social, dar și cele care nu dețin acte de identitate, motiv pentru care nu pot beneficia de drepturi civile.
Documentele necesare pentru obținerea tichetului social sunt, după caz, cartea de identitate a mamei; certificatul de naștere al mamei minore sau, dacă există, cartea de identitate; certificatul de naștere al nou-născutului; respectiv certificatul sau decizia de încadrare în grad de handicap.
(Ioana Ardeleanu)