Thailanda: toți cei 12 copii și antrenorul lor de fotbal, scoși cu succes din peștera inundată, după 17 zile
Operațiunile de salvare din Thailanda s-au terminat cu succes. CNN scrie că toți cei 12 copii și antrenorul acestora au fost scoși în siguranță din peștera inundată. Toată lumea răsuflă acum ușurată, mai ales că, de miercuri, se întorc ploile în Thailanda și s-ar putea ca locul în care echipa de fotbal și-a găsit adăpost să fie inundat complet.
După 17 zile petrecute blocați în peșteră, toți cei 12 copii și antrenorul lor de fotbal au fost salvați, a declarat un martor pentru CNN. Operațiunile de salvare au durat trei zile.
19 scafandri au asistat marţi la operațiunile de salvare. Patru dintre aceștia au rămas în urmă și sunt încă așteptați să se întoarcă din peșteră.
Cei 12 băieți au intrat în peștera din nordul Thailandei în data de 23 iunie, împreună cu antrenorul lor de fotbal, alături de care mergeau deseori în drumeții. Cei 13 au rămas blocați în subteran după ce ploile puternice au inundat peștera. Thailanda traversează acum sezonul musonic.
Aceștia au fost găsiți în data de 2 iulie, iar autoritățile au luat în considerare înclusiv varianta de a-i lăsa în peșteră până în octombrie, la sfârșitul sezonului musonic. În scurt timp au realizat că acest scenariu nu este posibil, existând un mare pericol ca peștera să fie inundată complet.
Misiunea de salvare pune condiţii infernale şi pentru scafandri şi pentru prizonierii adâncurilor. Fiecare băiat a fost îmbrăcat cu un costum special şi prins între doi experţi. Salvatorii au vrut să fie siguri că dacă unul dintre ei cedează, copiii sunt în siguranţă. În plus, pentru că tinerii sunt slăbiţi şi dezorientaţi după atâtea zile de stat în subteran şi întuneric, unul dintre experţi poartă şi tubul de oxigen al fiecărui copil, pentru ca acesta să depună cât mai puţin efort.
Între timp, primii copii ajunşi la spital încep să îşi revină de pe urma calvarului din subteran.
„De dimineaţă ne-au spus că le este foame şi au cerut orez cu busuioc şi carne de porc. Încă trebuie să rămână izolaţi de părinţi şi de alte persoane pentru a-i feri de eventuale infecţii”, declară Narongsak Osottanakorn – coordonatorul operaţiunii.
Pe lângă tratamentul menit să le refacă imunitatea şi să combată subnutrirea şi deshidratarea ultimelor două săptămâni, copiii primesc şi consiliere psihologică, pentru a trece mai uşor peste trauma captivităţii.