Ştiri locale

Telefonul copiilor – 119 a fost apelat de peste 165 de ori anul acesta în județul Covasna. Peste 40% dintre apeluri au fost greșite sau nu făceau obiectul liniei de urgență

„Telefonul copiilor – 119” a fost apelat de 165 de ori în județul Covasna de la începutul acestui an, în majoritatea cazurilor fiind vorba despre sesizări referitoare la neglijența în familie, cerșetorie sau violență școlară, relevă datele Direcției Județene pentru Protecția Copiilor (DGASPC) Covasna.

Într-un răspuns la solicitarea We Radio, conducerea instituției a transmis că peste 40% dintre apeluri au fost greșite sau nu făceau obiectul liniei de urgență.

„În perioada 1 ianuarie – 11 septembrie 2024 au fost în total 165 apeluri. Dintre acestea, mai mult de 40% au fost apeluri greşite, sau problemele sesizate nu au făcut obiectul liniei 119. Referitor la genul apelurilor primite în acest an, trebuie menționat faptul că au venit mai multe sesizări cu privire la situații de neglijare în familie, cerșetorie pe străzi, violență școlară sesizată de către conducerea diferitelor unități de învățământ. A fost solicitat sprijinul echipei mobile  DGASPC Covasna în preluarea copiilor care au săvârșit fapte penale și au fost eliberați din diferite centre de detenție, centre educative de pe teritoriul României. După preluarea minorilor, reprezentanții DGASPC Covasna, în colaborare cu organele Poliției şi reprezentanții primăriilor de domiciliu, au făcut demersuri în vederea plasării copilului într-un mediu potrivit nevoilor”, au transmis reprezentanții instituției.

Aceștia au menționat și că de la începutul acestui an au fost efectuate mai multe apeluri care sesizau faptul că unul dintre părinți a abandonat domiciliul, lăsând copiii în grija celuilalt părinte, acesta din urmă solicitând sprijinul reprezentanților instituției. 

„În anul 2024 au fost mai multe apeluri în care tatăl a sesizat că mama a abandonat familia, iar copiii cu vârste foarte fragede au rămas sub supravegherea tatălui. În aceste cazuri, echipa mobilă, în colaborare cu primăriile de domiciliu au oferit sprijin în securizarea copiilor. Au venit apeluri și din partea organelor Poliției sau din alte județe, tot prin serviciul 119, cu privire la preluarea unor minori fugiți de acasă de la sediul Poliției sau din centre de copii”, ne-au mai transmis reprezentanții DGASPC Covasna.

Numărul 119 poate fi apelat de copiii aflați în situații de abuz, exploatare sau neglijare, dar și de părinții și rudele acestora, sau orice persoană care are cunoștințe despre astfel de cazuri.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio