
Teatrul Tamási Áron şi Biblioteca Judeţeană, mutate într-un Centru Cultural nou creat
Primăria Sfântu Gheorghe intenționează să schimbe radical fața orașului în următorii ani, începând de la transportul public, care ar urma să fie revoluționat din toate punctele de vedere, și până la transformarea într-un centru cultural a zonei din spatele pieţei în care compania Multi-Trans își desfășoară în prezent activitatea.
Primarul Antal Árpád a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă susţinută într-un autobuz de transport public, că Guvernul Ungariei va aloca aproximativ 13 milioane de euro pentru realizarea acestor investiții.

„Această zonă semi-industrială, cu clădiri care nu fac onoare orașului nostru, se va schimba în anii următori. Sunt convins că în 2020 vom avea aici un centru cultural foarte frumos în locul acestor magazii și service-uri. (…) Nu avem deocamdată o sumă exactă, aproximativ 13 milioane de euro care vor fi investiți pentru realizarea unui centru cultural în municipiul Sfântu Gheorghe unde își vor muta sediile Teatrul Tamási Áron, Biblioteca Județeană „Bod Péter” și Centrul de Arte Contemporane. (…) Tot ce vedeți aici va dispărea și vom face prelungirea străzii Nicolae Iorga și tot ce este aici va fi o zonă revitalizată din punct de vedere urbanistic și reintegrată în circuitul orașului”, a declarat Antal Árpád.
Transportul public, modernizat din fonduri europene
Directorul Multi-Trans, Tittesz Zoltán, a declarat că Primăria intenționează să acceseze fonduri europene consistente pentru a reînnoi întregul transport public, începând de la autobuze și până la introducerea sistemului de „e-ticketing”, dar și crearea de stații și linii noi.
De asemenea, potrivit viceprimarului Tóth-Birtan Csaba, autoritățile locale vor beneficia de o finanțare de peste 17 milioane de euro pentru dezvoltarea serviciului de transport public și mutarea actualului sediu de pe strada Császár Bálint, în Parcul Industrial de la Câmpu Frumos: „Până la sfârșitul anului putem depune cerere de finanțare pentru o sumă care pentru municipiile reședință de județ este fixă, peste 17 milioane de euro. Această sumă în majoritatea ei va fi cheltuită pentru dezvoltarea serviciului public. Din această sumă se preconizează mutarea în întregime a sediului, cu toate elementele necesare: birouri, garaje, depoul. În plus, vom cumpăra 12 autobuze electrice pentru care în depoul respectiv se va amenaja și stația de încărcare electrică. Se preconizează dezvoltarea stațiilor de autobuze, unde la stațiile de capăt se vor monta instalații de încărcare rapidă a acumulatoarelor.”
(Ioana Ardeleanu)
