Ştiri locale

Teatrul „Tamási Áron” prezintă spectacolul „Dragonul” cu subtitrare în limba română

Spectacolul „Dragonul” al Teatrului maghiar „Tamasi Aron” din Sfântu Gheorghe, regizat de Vladimir Anton după piesa lui Evgheni Schwartz, va fi prezentat săptămâna viitoare cu subtitrare în limba română.

Potrivit reprezentanţilor instituţiei, spectacolul, care a avut premiera în primăvara anului trecut, este de „extremă actualitate”, fiind vorba despre „unul dintre cele mai puternice texte-protest împotriva totalitarismului, sub toate formele sale”.

Publicitate

„Este vorba de un text legendar ce spune tot ce ar fi de spus despre mecanismele prin care autocraţii de pretutindeni şi din toate timpurile, inclusiv şi mai ales Putin-ul de astăzi, sperie oamenii cu pericole inexistente şi îi transformă în complici la crime şi la propria oprimare (…) Trăim în vecinătatea unei imense tragedii, când se vorbeşte mai mult ca niciodată despre înfruntarea dintre bine şi rău şi despre curaj. Evgheni Schwartz a fost un mare scriitor rus şi un om curajos, iar gesturile sale de curaj sunt legate mai ales de două piese politice excepţionale, care au fost interzise imediat în Uniunea Sovietică a lui Stalin: Umbra, o adaptare după Andersen, pusă în scenă în 1940, şi Dragonul, piesă finalizată în 1944, care a rămas unul dintre cele mai puternice texte-protest împotriva totalitarismului, sub toate formele sale. Dragonul – o parabolă care ne întoarce la basmele copilăriei şi la confruntarea dintre bine şi rău – este textul pe care regizorul Vladimir Anton l-a ales pentru a construi un spectacol despre sursele răului, despre mecanismele prin care autocraţia construieşte o realitate alternativă, schilodeşte/corupe sufletele oamenilor şi îi transformă în complici la instaurarea răului în forma sa supremă”, se arată într-un comunicat de presă.

Regizorul Vladimir Anton, născut în 1983, în Bucureşti, într-o familie de artişti româno-ruso-maghiară, a absolvit în anul 2006 secţia regie-teatru a Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L.Caragiale Bucureşti.

„A făcut asistenţă de regie la Francis Ford Coppola, Yuri Kordonsky, Liviu Ciulei şi a fost director artistic al Festivalului Naţional de Teatru Independent Ideo Ideis. La începutul carierei, Vladimir Anton a regizat şi seriale de televiziune, dar teatrul rămâne spaţiul de întâlnire şi creaţie unde se bucură deplin de libertatea de a-şi exprima obsesiile artistice. A lucrat pe scene din Bucureşti, Brăila, Braşov, Râmnicu Vâlcea şi Odorheiu Secuiesc”, se mai menţionează în comunicat.

Reprezentaţiile subtitrate în limba română vor avea loc în zilele de 10 şi 12 ianuarie, de la ora 19, pe scena teatrului maghiar din Sfântu Gheorghe.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio