Ştiri locale

Teatrul Independent Osonó sărbătoreşte 25 de ani de existenţă

Sâmbătă, 3 februarie 2018, Teatrul Independent Osonó își sărbătorește ziua de naștere. De la înfiinţarea sa, în 1993, şi până astăzi, în Trupa Osonó au activat 164 de tineri, dintre care 52 au rămas pe teritoriul teatrului, în calitate de  actori, regizori, dramaturgi, dansatori, coregrafi, scenografi sau tehnicieni.  În cei 25 de ani de existenţă, Teatrul  Osonó a produs 22 de spectacole, dintre care 6 în coproducție cu trupe din Thailanda, Maroc, Budapesta, Italia și Sfântu Gheorghe. Cu aceste producţii şi coproducţii, Trupa a susţinut 1333 de reprezentaţii, din care 1068 în ultimii zece ani, în 300 de localități din 25 țări de pe 3 continente. Până în acest moment,  producţiile artistice şi proiectele educaţionale ale Teatrului Independent Osonó au câştigat 53 de premii naționale și internaționale.

Prin performanţele sale mai ales din ultimii 10 ani, Osonó a reuşit a depăşi statutul de simplă trupă şcolară, ajungând astăzi să funcţioneze după toate regulile unei adevărate Trupe de teatru alternativ  independent. În această calitate, pe lângă producţiile teatrale, Osonó  a lansat  proiecte sociale şi educaţionale, pe diverse teme,  la nivel naţional şi internaţional.

Programul aniversării celor 25 de ani de  la naşterea Trupei Osonó  cuprinde evenimente care se vor desfăşura pe parcursul întregului an 2018 şi vor avea drept scop: căutarea şi experimentarea de noi forme de expresie teatrală, prin care să-şi mărească şi să-şi diversifice publicul. Mai precis, Programul anului 2018 cuprinde reprezentaţii teatrale în formule diverse, de la teatru clasic până la teatru-forum în săli de clasă, tabere şi ateliere destinate tinerilor pasionaţi de teatru,  campionatul de bowling organizat pentru trupele teatrelor din Sfântu Gheorghe și concerte.

Teatrul Osonó este o iniţiativă teatrală independentă, un atelier cultural, unde tinerii au şansa de a experimenta diverse formule teatrale contemporane.  Teatrul Osonó produce spectacole de teatru, organizează workshop-uri şi training-uri pentru tineri şi adulţi, iar toate reprezentaţiile sale teatrale sunt urmate de dialoguri cu spectatorii, cu scopul de a exersa împreună comunicarea pe teme de interes comun.  Proiectele educaţionale şi sociale ale Trupei Osonó sunt gândite  drept spaţii de întâlnire şi dezbatere pe teme de maximă actualitate, unde participanţii trăiesc o intensă experienţă a cunoaşterii de sine, prin confruntarea cu ceilalţi.

Termenul maghiar „Osonó” s-ar traduce în limba română cel ce se furişează / cel ce se apropie tiptil. Prin formulele de teatru pe care le experimentează, Trupa Osonó chiar asta face: se apropie tipil/cu discreţie de zonele luminoase sau întunecate prin care rătăcesc oamenii, trage cu urechea mai ales la secretele tinerilor şi priveşte pe furiş la felul cum aceştia îşi exprimă visele, spaimele, obsesiile şi bucuriile. Apoi, membrii trupei Osonó construiesc o poveste şi întotdeauna ficţiunea devine o seducătoare oglindă în care spectatorii se recunosc.

​Fondatorul  Teatrului Independent Osonó şi conducătorul ei din 1993 până  în 1998: Salamon András.  Conducătorul  Teatrului Osonó din 1998: Fazakas Misi.

Lista cu foştii membri ai Trupei Osonó aici: https://www.osono.ro/copy-of-osono-szinhazmuhely

 

Publicitate
banner we radio