Ştiri locale

Teatrul Independent Osonó – Bilanțul finalului de stagiune 2021-2022

În stagiunea care tocmai s-a încheiat, Osonó a organizat 209 de evenimente culturale, educaționale, sociale și comunitare, în 3 țări, pentru 4.500 de beneficiari. Trupa Osonó a susţinut 42 de reprezentaţii teatrale, care au fost urmate de 41 de dezbateri cu spectatorii. A organizat diferite cursuri de formare pentru tineri și adulți, care s-au concretizat în 114 workshopuri și 5 tabere teatrale. Una dintre creațiile Trupei Osonó a luat și un premiu: la Ediţia 20 a Festivalului Internaţional Kaleidoszkóp din orașul Kaposvár – Ungaria, filmul experimental „Magamban bíztam  / Am avut încredere în mine” a câştigat Premiul II, la categoria „Filme inspirate din creaţii lirice”.

După trei ani, Teatrului Independent Osonó a avut și o premieră. În cursul lunii februarie a fost finalizat spectacolul „Nu exist, doar alții mă văd” – o dramatizare a poemelor marelui poet maghiar József Attila,  în regia lui Fazakas Misi şi interpretarea lui Mucha Oszkár. Spectacolul a fost prezentat în 3 țări și în două variante: teatru-studio și teatru în săli de clasă. Datorită succesului de care s-a bucurat noua producție Osonó, Trupa va organiza în stagiunea viitoare turnee şi reprezentații cu acest spectacol, în licee din Ungaria și România.

Publicitate

Aproape 600 de reprezentații cu spectacolul-documentar „Chipul din oglinda apei”

Spectacolul de teatru documentar „Chipul din oglinda apei” a atins cifra de 594 reprezentații. După un an și jumătate, spectacolul a fost reînnoit la Budapesta și a fost prezentat cu mare succes la Teatrul Katona József din capitala Ungariei. Apoi, în jurul acestui spectacol s-a construit  un proiect important, un turneu național co-finanțat de AFCN. În toamnă vor urma mai multe reprezentații și un eveniment special organizat la Budapesta, cu ocazia reprezentației cu numărul 600 a Chipului din oglinda apei.

Osonó a continuat colaborarea cu Școala Populară de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe, al cărei produs sunt cursurile începute împreună în urmă cu 9 ani. Sub coordonarea lui Fazakas Misi, Mucha Oszkár și a specialistului în pedagogie teatrală Prezsmer Boglárka, au avut loc o serie de cursuri și ateliere, în mai multe etape, pentru educatori, profesori și conducători de trupe de teatru de amatori. Proiectul va continua și în stagiunea următoare, cu implicarea unor noi participanți.

Cu ajutorul unui Program Național din Ungaria, destinat tinerilor talentați,  Trupa Osonó,  care are titlul de Registered Talentpoint și de European Talentpoint, a continuat şi parteneriatul cu Liceul de Arte Plugor Sándor, prin realizarea unor proiecte educaționale, excursii de studiu, cursuri și tabere, în care au fost implicați elevii din clasele de actorie din Sfântu Gheorghe.

În prima parte a stagiunii, prin parteneriatul cu Uniunea Culturală Maghiară din Serbia, au fost derulate mai multe programe pentru profesori, respectiv cursuri de formare profesională. Succesul acestui parteneriat are drept urmare un nou Program Erasmus+, care va începe chiar în zilele următoare.

Pe parcursul verii, Teatrul Independent Osonó, care își autofinanțează activitatea, va organiza mai multe tabere de teatru, printre care, între 24-28 iulie, Tabăra Interetnică de Teatru, cu participarea unor tineri români și maghiari.

(Comunicat de presă)

Publicitate
banner we radio