Ştiri

Te-ai întrebat vreodată de ce sunt literele aşezate în această ordine pe tastatură? Iată răspunsul

Cu siguranţă te-ai întrebat măcar o dată de ce nu sunt literele în ordine alfabetică pe tastatură. Ei bine, totul are o explicaţie.

Tastatura folosită pentru computere şi pentru maşinile de scris occidentale este denumită \’QWERTY\’, după primele şase litere poziţionate în colţul din stânga sus. Aşezarea caracterelor a fost decisă în anul 1872 de către inventatorul maşinii de scris, Christopher Sholes.

Publicitate

Se pare că această aşezare a fost decisă pentru a evita ca tastele literelor cel mai des folosite să se încrucişeze atunci când se tastează în mod obişnuit, sau la o mică distanţă de timp una de alta.

O explicaţie mult mai logică şi mai apropiată de realitate este dată de dactilografii care folosesc la scriere „tehnica oarbă”. Această metodă constă în folosirea tuturor degetelor mâinilor, fără ca utilizatorul să privească tastele. Astfel că fiecărui deget de la o mână îi este „repartizat” un grup restrâns de litere, în aşa fel încât posibilitatea de a greşi literele este redusă aproape la zero.

Modelul \’QWERTY\’ respectă acest principiu, pe baza unor calcule făcute anterior. Astfel, literele centrale sunt cele mai folosite (în orice limbă), fiind apăsate (lovite, în cazul maşinii de scris) cu degetele arătătoare, care au mai multă putere. Restul literelor sunt dispuse în funcţie de frecvenţa folosirii lor.

Publicitate
banner we radio